Tehlikesiz atıklar insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen atıkları kapsamaktadır. Tehlikesiz atıklar genellikle son kullanma tarihi gelen ya da son kullanma tarihi geçen atıklardır. Kullanılmayan tehlikesiz atıkların geri dönüştürülerek üretim sürecine tekrar kazandırılması gerekir.
Tehlikesiz atık geri kazanımı, kullanım dışı kalan atıkların çeşitli geri dönüşüm yöntemleriyle tekrar üretim süreçlerine katılmasını sağlamaktadır. Kullanılmayan maddelerin geri dönüştürülmesi ile ilk olarak ham madde gereksinimi azaltılmış olur. İnsan nüfusunun artışıyla doğru orantılı olarak artan tüketiminin doğal dengeye zarar vermesi ve doğanın kirletilmesi engellenmiş olur. Yeniden dönüştürülebilen malzemelerin tekrar ham madde olarak kullanılması önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlar.
Tehlikesiz Atık Geri Dönüşümü Yükümlülükleri
Boya, kimya, kozmetik, petrol, gıda ve tarım, tekstil ve ham maddeleri, deri ve deri ürünleri, enerji, ambalaj, demir-çelik, metal, maden, oto sanayi, ilaç ve eczacılık gibi sektörlerde yüklü miktarlarda atıklar meydana gelmektedir. Bu nedenle, tehlikesiz atık üreticisinin bazı sorumlulukları bulunmaktadır.
Bu sorumluluklardan bazıları, tehlikesiz atık üretiminin en az seviyeye inmesini sağlayacak şekilde gerekli önlemleri almaktır. Tesisten kaynaklanan tehlikesiz atıkların geri kazanımına yönelik olarak hazırlanan üç yıllık atık yönetim planını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunmak ve hazırlanan yönetim planını hayata geçirmektir.
Tehlikesiz atıkların tesis sınırları içinde ya da sanayi alanlarında belirlenecek bölgelerde, sızdırmaz, emniyetli konteyner ve benzeri malzeme içerisinde birbirleriyle karıştırmadan muhafaza edilmesi gerekir. Tehlikesiz atıklar, tehlikeli atıklardan ayrı olarak saklanmalı ve üzerinde tehlikesiz atık ibaresi ve atık koduna yer verecek şekilde belirlenen şartlara uygun olarak geçici şekilde depolanmalıdır.
Tehlikesiz atıklar çevre izin/lisansına sahip geri kazanım tesislerine gönderilmelidir. Tehlikesiz atıkların çeşitli sebeplerden dolayı dökülmesi gibi olaylarda kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bilgi verilmeli, atığın çeşidine bağlı olarak olayın gerçekleştiği zamandan itibaren en geç bir ay içerisinde olay yerinin eski haline getirilmesini sağlamalıdır. Tehlikesiz atıkların ekonomiye katkı sağlamak ve nihai bertarafa gidecek atık miktarının azaltılması amacıyla geri kazandırılması esastır.
Tehlikesiz atık geri kazınım tesisleri;
Plastik atıklar (plastik bidon, mavi bidon, beyaz bidon, PE içeriğe sahip atıklar) uygun şekilde ayrıştırılır. Ayrıştırılmış olan plastik atıklar kırılarak granül prosesinde kullanılmak için plastik çapak haline getirilir.
Metal hurdaları parçalamak ya da boyutlarını küçültmek suretiyle yoğunluğunu ve kalitesini artırarak ve arındırarak ham madde niteliğine getirilir. Böylelikle metal sektörüne hazır hale dönüştürülür.