Geri dönüşüm dünya genelinde kaynakların azalmasıyla önem kazanan işlemlerden biridir. Geri dönüşüm, tekrar değerlendirilebilecek olan atıkların farklı işlemlerden geçerek tekrar üretim sürecine kazandırılmasıdır. Geri dönüşüme olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Geri dönüşümde kullanılmış ve atık olarak yer almış maddelerin tekrar işlenmesi ve tüketicinin hizmetine yeniden sunulması söz konusudur. Geri dönüşüm maddelerine plastik ürünler, araba lastikleri, karton ürünler, metal parçalar ve ömrünü doldurmuş atık maddeler örnek verilebilir.
Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?
Atık malzemeler, geri dönüşüm sayesinde hem doğayı korur hem de ekonomik açıdan tasarruf sağlar. Ülke ekonomisine katkı sağlayan geri dönüşüm ile hurda malzemeye ödenen döviz miktarı azalır. Enerji kullanımı düşer. Böylelikle enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Geri dönüşüm atık çöp miktarının en aza indirilmesini ve kaynakların tüketiminin azaltılmasını amaçlamaktadır. Geri dönüşüm katı atıkların ayrıştırılmasını sağlayarak tekrar üretim sürecinin bir parçası haline getirir. Bu da dünya üzerindeki kaynak tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur.
Bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılarak tekrar üretime sokulması birçok ağacın kesilmesinin önüne geçer. Ayrıca kağıdın geri dönüşümü hava kirliliğini, su kirliliğini ve su kullanımını azaltır. Bu nedenle kaynakların tekrar kullanılabilir hale getirilmesi hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlar.
Geri dönüşüm uzun vadede ekonomik bir işlemdir. Ham madde ve doğal kaynakların tükenmesi ekonomik açıdan birçok problemi beraberinde getirir. Bu noktada doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçmek için geri dönüşüme önem verilmesi gerekir.
Geri dönüşüm doğal kaynakları korunmasının yanı sıra çöp miktarının azalmasında etkilidir. Daha temiz ve daha yaşanabilir bir dünya için geri dönüşüm oldukça önemlidir.
Geri dönüşüm toprak verimliliğini artırmaktadır. Geri dönüşümle hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler tüketilebilmektedir. Doğanın temiz kalması ve atıklardan arındırılması bu açıdan gereklidir.
Geri dönüşüm ayrıca yeni iş alanlarının ortaya çıkmasına neden olur. Geri dönüşüm atıklarının toplanması, toplayanlar açısından ekonomik fayda sağlar.
Geri dönüşüm ile başka ülkelerden ithal edilmesi gereken malzemeler azaltılmış olur. Böylece ülke ekonomisi açısından da faydalıdır.
Geri dönüşüm ile ağaçlar, mineraller ve su kaynakları korunur. Geri dönüşüm küresel ısınmanın azalmasına yardımcı olur.