Tehlikeli Atık Geri Kazanım

Tehlikeli Maddelerin Kalıntılarını İçeren ya da Tehlikeli Maddelerle Kontamine Olmuş Ambalaj Atıklarının Yönetmeliği’ne uyan atıkların, 150110 kodu başlığında geri kazanım sürecini kapsamaktadır.

Saydaş Plastik firması olarak 15 01 10 kodlu kontamine ambalaj atıklarını özellikle; IBC Tank, sac varil, plastik bidon, teneke, kova vb. atıklarını kapsamlı proseslerimiz ile son noktasına kadar geri kazanmayı hedeflemekteyiz.

Başlıca Boya, Kimya, Kozmetik, Petrol, Tarım ve Gıda, Tekstil ve Hammaddeleri, Deri ve Deri Mamulleri, Enerji, Ambalaj, Demir Çelik, Metal, Maden, Oto Ana ve Yan Sanayi, İlaç ve Eczacılık vb. sektörler de çok miktarlar da oluşmakta olan kontamine ambalaj atıklarının taşıma süreci mutlaka ADR’li araçlarla yapılmaktadır. Saydaş Plastik firması olarak tüm araçlarımız ADR’li ve Lisans belgesine sahiptir.

Saydaş Plastik firması olarak her bir tedarikçimiz ile ilgilenen alanında uzman temsilci bir Çevre Mühendisi bulunmaktadır.

Atıklarının biriktiğini tespit eden firmalar ilgili temsilcileri ile yapacakları görüşmelere istinaden, en kısa sürede yapılacak araç programlarına dahil edilmektedir.

Planlamanın yapıldığı süre zarfında araçlar atık alımı yapılacak firmalarda hazır bulanmaktadır.

Geri Dönüşüme gönderilmek üzere hazır hale getirilmiş atıklar, şoför ve muavin personellerimiz tarafından uygun şekilde araca yüklenmektedir.

Yükleme sonrasında mutlaka Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) içerisinde yer Atık Yönetim Uygulaması (TABS/ MoTAT/ KDS) üzerinden açılmış olan Taşıma Talebi ile işlem yapılmaktadır.

Saydaş Plastik, atık işleme tesislerine getirilmiş olan atıklar uygun yöntemlerle atık sahasına indirilmektedir.

IBC Tanklar, sac variller, plastik bidonlar, teneke ve kova atıkları kendi içlerinde ayrıştırılarak depolanırlar.

Granül;

Yenileme, yıkama ve bakım işlemi yapılsa dahi sonrasında kullanıma uygun olmayan atıklar, yıkama ve kırma işlemlerine tabii tutularak plastik ve/veya metal çapaklar haline getirilmektedir.

Çapak haline getirilmiş plastik atıklar, granül üretimi için (PE ham madde, yenilenmiş ham madde, 2.el ham madde) kullanılmaktadır.

Üretilmiş olan granüller;

– Plastik Ambalaj sektörü

– Plastik boru sektörü (PE80-PE100-Koruge-Damlama & Sulama-Kangal vb)

– Oyuncak

– Levha

Sektörlerinde orijinal ham maddeye alternatif olarak değerlendirilmektedir.

IBC Tank, Plastik Bidon;

Yenileme, yıkama, bakım ve onarım işlemleri sonrasın da kullanılabilecek durumda olan ambalajlar, tekrar kullanım için hazır hale getirilerek satışa sunulmaktadır.

Yenilenmiş Ambalajlar,

-Kimya

-Depolama

-Sulu sistemler vb. birçok sektörlerde kullanılabilmektedir. Gıda sektörü bunların dışında yer almaktadır.

  • Çevrenin korunmasına katkı sunar.
  • Daha az doğal madde tüketimi olur.
  • Kaynaklar daha ekonomik kullanılır.
  • Geri dönüşüm atıklarını toplayanlara ekonomik fayda sunar.
  • Geri dönüşüm malzemeleri ile ayrı bir ekonomik değer üretilir.
  • Çevre kirlenmesi azalır.
  • İnsan sağlığına zarar verecek atıklara engel olunur.
  • Enerji verimliliği artar.
  • Ekonomiye katkısından dolayı güçlü ekonomi oluşmasına yardımcı olur.
  • Ayrı bir sektör oluşturarak iş kapısı oluşturur.