Plastik geri dönüşümü doğamızı ve kaynaklarımızı korumamız için alınması gereken en önemli tedbirlerden biridir. Atılan her bir atığın çöp olarak kullanışsız bir şekilde kalmaması ve yeniden kullanılabilecek hammaddelere dönüştürülebilmesi ancak geri dönüşüm ile mümkündür. Bu sayede geri dönüştürülmüş hammadde ile üretilen ürünler için yeniden bir doğal kaynak tüketilmemiş olacaktır.
Geri dönüşümün doğru ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için ilk aşamalar atıkların toplanması ve ayrıştırılmasıdır. Geri dönüştürülebilecek maddeler olan plastik, cam, metal ve kâğıt gibi hammaddelerden üretilmiş olan atıklar geri dönüştürülebilmek için toplanmalı ve ayrıştırılmalıdır. Geri dönüştürülmesi doğamız için en faydalı atıklardan biri de plastik atıklardır.
Plastik Atık Toplama
Toplama planları bütün geri dönüşüm ve atık yönetimi süreçlerinin ilk adımını oluşturmaktadır. Zorlu, uzun ve karmaşık bir süreç olan geri dönüşüm sürecinin kolaylaştırılması ve devamlılığının desteklenmesi için bireysel olarak atıkların ayrıştırılmasından geri dönüşüm tesislerindeki teknik aşamalara kadar uzanan sürecin dikkatli bir şekilde halledilmesi gerekmektedir. Halkın bilinçli bir şekilde ayrıştırma sağlaması da bu sürece yardımcı olan detaylardandır.
Atıkların oluşturduğu yığınların içerdiği maddeler, ön işleme uygunluk ve bu atıkların ayrıştırılması ve geri kazanımının sağlanması için gerekli olan operasyonlar atık toplama planını oluşturan unsurlardır.
Plastik atık toplamadaki temel amaç geri dönüştürülebilir malzemeleri geri kazandırmak ve bu geri kazanımı mümkün olan en yüksek seviyede tutmaktır. Atık toplama planları, geri kazanımların yanında ön işlem ve ayırma işlemlerinin de en üst seviyeye çıkarılması konusunda istikrarlı bir eylem planı sunmaktadır.
Atık toplama aşamasında geri dönüştürülebilir kuru maddelerin karışık bir şekilde toplandıktan sonra ayrıştırılması da geri kazanım miktarını artırabileceği için etkili bir sistem olmaktadır. Günümüzde mevcut olan modern ayırma ve geri dönüşüm teknolojileri bu ihtimali de olağan kılmıştır.
Plastik Atık Ayrıştırma
Plastik atıkların ön işlemleri ve ayrıştırılması için kullanılan pek çok değişik teknoloji mevcuttur. Bu mevcut teknolojilerden bazıları eleme, elle sökme, hava veya sıvı yoğunluğuna göre ayırma, manyetik ayırma, ufalama gibi otomatik işlemler ve NIR, UV/VIS, lazer gibi spektrofotometrik ayırma teknolojileridir.
Mevcut teknolojilerle beraber karma şekilde toplanan ambalajlarda da geri dönüştürülebilir kuru malzemeler için modern ön işleme ve ayırma işlemleri yılda 100.000 tona ulaşacak oranda yapılabilmektedir.