Geri dönüşüm dünyamızın ve çevremizin korunması için çok önemlidir. Özellikle kalitesinden ödün vermeden %100 geri dönüştürülebilen ürünlerde geri dönüşüm uygulanmalıdır. Çünkü, geri dönüşüm sayesinde hem doğa korunabilmekte hem de ekonomik olarak ülkeye daha az masrafı vardır. Bu nedenle de geri dönüştürülebilen bütün ürünlerin geri dönüştürülmesi gerekir. Örneğin; cam da bu ürünlerden biridir.
Cam şişe ve kavanozların geri dönüşümü çok kolaydır. Öncellikle bu cam ürünler tedarikçi tesislerinde fırına hazır hale getirilir ardından da yeniden geri dönüştürülür. Bu sayede de cam ürünleri düzenli yarar sağlayan ürünler haline gelir.
Cam Geri Dönüşümü ile İlgili Bilgiler
Cam ürünlerinin geri dönüşümünün çok kolay olması ve sürdürülebilir olmaları bakımından önemlilerdir. Özellikle bir camı geri dönüştürmek için harcanan enerjiye kıyasla yeniden bir cam şişe üretmek çok daha yüklü bir enerjiyi kullanır. Bu durum da sıfırdan bir cam ürün üretmeyi ekonomik manada yetersiz yük haline getirmektedir. Bu açıdan da geri dönüşüm desteklenmelidir.
Aynı şekilde düşünüldüğünde cam bir şişe geri dönüştürüldüğünde elde edilen pozitif enerji ile bir buçuk saat boyunca televizyon çalıştırmak mümkündür. Bu bağlamda da her geri dönüştürülen cam şişeyi bir buçuk saatlik bir enerji tasarrufu olarak değerlendirmek gerekir. Bunun yanı sıra bir cam kumbarasının tamamen dolması için yaklaşık üç bin kadar bir şişeye gerek vardır. Bu bakımdan bakıldığında da aslında tek bir cam kumbarasından elde edilen enerji miktarı 3000×1,5 saat enerjidir. Bu özelliği sayesinde de kullanılan enerji miktarı korunabilmektedir.
Günümüzdeki büyük cam fırınları incelendiğinde ise her gün yaklaşık olarak 400 tona yakın bir cam üretimi gerçekleştiği gözlemlenir. Bu gözlemleme ışığında ise büyük bir fırının günde yaklaşık 1 milyon kadar şişe ya da kavanoz üretebildiğini söylemek gerekir. Bu oran geri dönüşüm ile birlikte çok daha fazla artış gösterebilir. Çünkü, cam kalitesinden ödün vermeden tamamen geri dönüşebilen bir maddedir. Bu nedenle de eğer geri dönüşüm yapılırsa daha az enerji kullanılarak en kötü ihtimalle aynı kalitede şişe üretimi yapılabilecektir. Bu da nereden bakılırsa bakılsın çok ciddi bir kazançtır.