Hayatımızın birçok anında elimizde olan ve dünya çapında tüketimi günlük olarak bile binlerce tonu bulan PET şişeler için geri dönüşüm ekonomik açıdan ve doğamız için sayısız faydaya ve yüksek öneme sahiptir.
Geri dönüştürülmeden âtıl olarak çöpe giden ve bir daha kullanılmayacak olan her bir PET şişe yeniden plastik üretimi için tüketilecek olan doğal kaynaklar demektir. Bu sebeple, geri dönüştürülecek her bir PET şişe sayesinde hem doğal kaynaklar hem de tüm bu süreçte girilecek olan maliyetten tasarruf sağlanmış olur. Geri dönüştürülmeyen PET şişeler çöpe gidecek plastik oranını artıracağı için düşük bir PET şişe geri dönüşümü oranıyla doğamızın da kirlenmemesi elden değildir.
Bu denli önemli olan ve sürdürülebilir bir şekilde yapılması gereken PET şişe geri dönüşümü hakkındaki bilgileri sizin için bu yazımızda derledik.
PET Şişe Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
PET şişelerin geri dönüşümü ile plastikleri doğaya geri kazandırma süreci iki farklı yöntemle ilerleyebilir. PET şişelerin geri dönüşümü fiziksel yöntem ve kimyasal yöntem olarak ikiye ayrılmaktadır.
Fiziksel Yöntem ile PET Şişe Geri Dönüşümü
Fiziksel yöntemin ilk aşaması olarak ayrıştırma gerçekleşmektedir. Plastik atıklar plastik türlerine göre ayrıştırılmaktadır. Burada amaç mümkün olduğunca aynı özellik ve saflıktaki plastik türlerini geri dönüşüme beraber sokmak ve süreci heterojenleştirmektir. Bir plastik çeşidi için uygun olan bir yöntem başka bir plastik çeşidi için uygun olmayabileceği için bu ayrıştırma aşaması önemlidir.
İkinci olarak kırma-yıkama aşamasına geçilir. Bu aşamada ise plastikteki kirler temizlenir, tozlar giderilir ve PET ıslak bir şekilde kırılır. Bunun sebebi ise PET şişenin sert yapısının sürecin devamında problem yaratmaması için elimine edilmesidir.
Bu aşamayı takip eden kurutma ve durulama aşamasında yıkanan ve kırılan PET şişeler, parçalanmış plastikler haline döner ve bu parçalar 140-170 derece arasında 3-7 saat boyunca kurutulur. Dördüncü aşamada ürün cinsine göre bir kesim aşamasından geçen plastikler son olarak da geri dönüşüm hatlarına ulaştırılır. Bu aşamada plastikler öğütülür ve granül halinde hammaddeye dönüştürülür.
Kimyasal Yöntem ile PET Şişe Geri Dönüşümü
Kimyasal yöntemde ise PET şişeler aminoliz, amonoliz, metanoliz, hidroliz, sabunlaştırma ve piroliz gibi çeşitli kimyasalların adını alan aşamalar sayesinde gerekli kimyasallarla saflaştırılıp monomerlerine indirilir. Bu değişik kimyasal aşamaların her biri farklı türdeki plastiklerin farklı alanlarda kullanılacak şekilde geri dönüştürülmesini sağlar.