Polimer adı verilen uzun moleküllerden oluşan plastik, hayatımızın her alanında kullandığımız maddedir. Plastik malzemeler, esnek veya sert yapıları sayesinde dayanıklı ve uzun ömürlü olması nedeniyle geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kullanılan ve işlevini yitiren plastik malzemeler ise plastik atık olarak adlandırılır. Plastik atıklar, doğada çözünmemeleri nedeniyle geri dönüşüme tabii tutulmalı veya bertaraf edilmelidir.
Plastikler, doğada bulunmayan ve tamamen insanlar tarafından üretilen malzemelerdir. Kimyasal reaksiyonlar ile elde edilen plastik, ilk aşamada toz, reçine ya da granül halinde olabilir. Bu malzemelere çeşitli şekiller verilerek günlük hayatta kullanılan plastik ürünler elde edilir.
Plastik Atık Nedir?
Günlük yaşamda ve endüstriyel alanda sıklıkla kullanılan plastik ürünlerin kullanım süreleri farklılık gösterebilir. Ham maddesi plastik olan ürünler, kimi zaman uzun yıllar kullanılmak üzere tasarlanırken plastik ürünlerin büyük bir kısmı ise kısa süreli kullanım için üretilip tüketilmektedir. Plastik atık, ham maddesi plastik olan ve kullanım süresini dolduran ürünlerdir.
Doğada yüzyıllar boyunca çözünmeyen bir madde olan plastik, bu özelliği ile doğayı ve dünyayı tehdit eder. Ham maddesi plastik olan ve kullanım ömrünü dolduran plastik atıkların geri dönüştürülmesi dünyamızın geleceği açısından son derece önemli bir konudur.
Plastik atık geri dönüşüm işleminin uygulanabilmesi için plastik atıkların, farklı bir alanda toplanarak diğer çöplerden ayrıştırılması gerekir. Ardından atık plastik alan firmalar tarafından toplanan plastik atıkların geri dönüşüm işlemi başlar.
Plastik Atıklar Nelerdir?
Çeşitli ham maddelerden üretilen plastik; film, lastik, boru, kabuk, granül, plastik ambalaj, elektronik cihazlar, oyuncaklar, araçlar, mobilyalar gibi çok çeşitli formlarda bulunabilir. Plastik atıklar ise kullanılmış veya artık işlevini yerine getirmeyen plastik malzemelerin toplamıdır. Hayatımızın her alanında kullandığımız plastik malzemelerin geri dönüştürülmesi veya bertaraf edilmesi önemlidir. Geri dönüşüm gibi yöntemler ile kontrol altına alınması gereken plastik atıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Plastik poşetler,
- Plastik şişeler,
- Plastik kapaklar ve tıpalar,
- Plastik ambalajlar,
- Plastik oyuncaklar,
- Plastik su şişeleri,
- Elektronik cihazlarda bulunan plastik atıklar,
- Plastik duvar kaplamaları ve levhalar,
- Plastik güneş gözlükleri ve paletler.
Plastik geri dönüşümü hakkında bilgi almak için https://saydasplastik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.