Plastik atık, insanlar tarafından kullanılan ve işlevini yitiren plastik ürünlerin atık halidir. Plastik atıklar, doğada yüzlerce yıl çözünmeyen malzemelerdir. Bu nedenle plastik atıklar, dünyaya ciddi zararlar verebilir. Çöp toplama merkezlerinde veya açık çöp depolama alanlarına atılan bu atıklar, çevre kirliliğine ve hatta insan ve hayvan sağlığına zarar verebilir. Bu sebeple çevreyi korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak açısından plastik atık geri dönüşümü önemli bir konudur.
Plastik, günlük yaşamda veya endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılan malzemeler arasında yer alır. Ham maddesi plastik olan kimi nesneler, uzun yıllar kullanılmak üzere tasarlanırken büyük bir bölümü ise kısa süreli kullanım için üretilir. Kullanım ömrünü tamamlayan ve işlevini yerine getirmeyen plastik malzemeler, plastik atık kategorisine girmektedir. Alışveriş poşetleri, şişeler, kaplar, ambalajlar, en sık rastlanan plastik atıklar arasında yer alır.
Plastik atıklar, içeriğinde bulunan kimyasallar nedeniyle çöpe atıldığında çürümez, paslanmaz, çözünmez ve bozulmaz. Bu nedenle atık plastik ürünler doğa için son derece zararlıdır. Çevremize farklı açılardan zarar veren bu atıkların geri dönüştürülmesi veya imha edilmesi gerekir. Atık plastiklerin geri dönüşümü, geri dönüşüm tesislerinde gerçekleştirilir.
Plastik Atık Geri Dönüşümü Nedir?
İşlevini yerine getirmeyen plastik malzemeler plastik atık olarak adlandırılır. Bu atıkların geri dönüştürülmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önemli bir konudur. Çöplerden veya geri dönüşüm kutularından toplanan plastik atıklar, geri dönüşüm tesislerinde yeniden değerlendirilebilir.
Doğal kaynakların hızlı bir biçimde tükenmesine neden olan plastik atıklar, geri dönüşüm tesislerinde çeşitli işlemler ile geri dönüştürülmesi, doğadaki karbon salımının azaltılmasında da etkilidir. Aynı zamanda plastik atık geri dönüşümü ile doğadaki sürdürülebilirliğin sağlanmasında da etkilidir.
Plastik Atık Geri Dönüşüm Aşamaları Nelerdir?
PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS gibi polimerlerden oluşan plastik atıklar, genellikle atık toplama merkezlerinde ayrıştırılarak çeşitli yöntemler ile işlenir. Ayrıştırma işlemi, farklı plastik türlerinin birbirinden ayrılmasını ve geri dönüşüme uygun olanların seçilmesini sağlar. Ayrıştırılarak gruplandırılan plastikler, geri dönüştürülmek üzere şu adımlar takip edilebilir:
- Cinsine göre ayrılan atık plastikler, kırma makinelerinde kesilerek parçalanır.
- Kırılarak parçalanan atık plastikler, kaliteli ürün elde etmek ve fire vermemek amacıyla yıkama havuzlarında yıkanır ve ardından nemi alınır.
- Elde edilen yarı mamuller, helezonlar aracılığıyla sıkma makinesine veya istenilen yere taşınır.
- Taşıma işlemi sonrasında eritilerek, plastik filtrelerden geçirilerek kesme işlemi yapılarak boyutlandırılır.
- Granül adı verilen plastik ham maddesi, yeni bir ürünün üretiminde kullanılabilir.
Plastik geri dönüşümü hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://saydasplastik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.