IBC açılımı Intermediate Bulk Container olarak bilinir. “IBC tank nedir?” sorusuna cevap arayanlar bu konuda çeşitli araştırmalar yapar. IBC, akıcı ve sert maddelerin depolanması ve nakil işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılan konteynerlerin genel ismidir. Bir IBC’nin imal edilme şekli ve hammaddeleri kullanımına bağlı olarak değişir. Kullanılan IBC türlerinden birkaçı aşağıdaki gibidir.
- Tahta paletli IBC
- Plastik kompozit IBC
- Çelik IBC
- Paslanmaz çelik IBC
- Katlanabilir IBC
IBC Tanklarının Avantajları Nelerdir?
Genel olarak köşeli tasarımlara sahip olan IBC tankları, silindir varillere göre aynı alanda daha çok madde depolama olanağı verir. Birimsel nakliyede de tasarruf imkânı sağlar.
Doldurma ve boşaltma işlemleri için çok sayıda seçenekleri vardır.
IBC kullanan üreticiler ürünlerinin uygun fiyatlar karşılığında ülkeler arası nakliyesini yapabilir. Ardından o ülkenin kurallarına uygun olarak son kullanıcıya göre paketlenip dağıtımı yapılabilir.
Dayanıklı metal çerçevesi ile üst üste istifleme olanağı sunduğu için önemli yer tasarrufu sağlar.
Genellikle palet üzerinde tasarımları ile forklift ile hareket ettirilebilme kolaylığı verirler.
Bir IBC’nin en ve boy ebatları genel olarak o ülkede sıkça kullanılan paletlere göre değişir. Yüksekliği de genel olarak 1.100 mm ve 1.300 mm arasında farklılık gösterir. Boş ağırlığı 50 kilogramdır. 1.000 litre doldurma kapasitesine sahiptir. Standart IBC 1,2 ton/m3 yoğunluğundaki ürünler için idealdir. Daha yüksek yoğunluklu ürünler için özel IBC’ler kullanılır.
IBC Tank Nerelerde Kullanılır?
IBC tank, akıcı ve sert maddelerin istiflenmesi için kullanılır. Bunun yanı sıra bu ürünlerin bir yerden başka bir yere nakledilmesi için kullanılan konteynerlere de IBC tank denir. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan IBC tankı yüksek hacmi sebebi ile daha çok ham madde üretimi ve ticaret yapan firmalar tarafından kullanılır.
IBC, Intermediate Bulk Container kelimelerinin kısaltmalarından meydana gelir. IBC tankının amacı, sıvı ya da katı ürünlerin depolanması ve bu ürünlerin bir yerden başka bir yere taşınmasının sağlanmasıdır. Depolama kapasitesi 1000 litre olan IBC tankları çelik kafes yapısı ile oldukça dayanıklıdır.
Pek çok firma kimyasal ürün depolama ya da taşıma gibi faaliyetlerde ürünleri basit bir şekilde taşıyabilecekleri ve depolayabilecekleri malzemelere gerek duyar. Bu malzemelerin uzun ömürlü olması önemlidir. IBC tanklar, günümüzde firmaların hem depolama hem de taşıma işlemleri için kullandığı araçlar arasında bulunur.
IBC tanklar, aşağıdaki maddelerin depolanma ve nakliye işlemi için idealdir.
- Sıvı kimyevi maddeler (UN standartlarına uygun IBC ile)
- Sıvı gıdalar
- Sabunlar, yapıştırıcılar
- Gıdalar
- Tozlar
IBC tank hakkında bilgi almak için https://saydasplastik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.