Tehlikeli atıklar hem insan hem de çevre sağlığını tehdit eden, yakıcı, yanıcı, patlayıcı ve zehirli atıkların tümüne denir. Tehlikeli Atık Geri Kazanım Yönetmeliği bağlamında tehlikeli atık maddeler farklı sınıflara ayrıştırılır.
Pek çok tehlikeli atık ya da tehlikeli kimyasal materyalin riskleri azaltılır ve tekrar kullanım için işlenir. Tehlikeli maddelerin bir bölümünün doğru süreçlerden geçirilmesinin ardından geri kazanım mümkün olur.
Tehlikeli Atıklar Nelerdir?
Tehlikeli maddeler 150110 atık koduyla tanımlanır. Tehlikeli atıklar; boya tenekeleri, kimyasal kaplar, yağ tenekeleri ve varilleri, yanıcı, parlayıcı ve çevreye zararlı ambalajlar olarak tanımlanır.
Metallerin işlenmesi ve şekillendirilmesi esnasında oluşmuş olan ve yağ bulaşmış atıklar tehlikeli atık sınıfında yer alır.
Tehlikeli madde ile kirlenmiş olan bez ve eldiven gibi atıklar, makine ve bakımlarından çıkan yağ filtreler de bu sınıftadır.
Eski pil ve akümülatörler, elektrikli iş makine atıkları, enerji depolama santralleri tehlikeli atık sınıfında bulunur.
Yağ içeren kablo atıkları da 170410 atık kodu ile tehlikeli atıklar arasında yer alır.
Tehlikeli Atık Geri Kazanımı Nasıl Yapılır?
Tehlikeli atıkların geri kazanım işlemleri, sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından almış olduğu çevre izin lisansı bulunan geri dönüşüm tesislerinde yapılabilir.
Tehlikeli atıkların geri kazandırılma süreci aşağıdaki gibi ilerler.
- Tehlikeli atıklar analizi edilir. Atık kabulünün onaylanması ile birlikte atıklar hazırlanır.
- Hazırlanan atıklar, şoför ve muavin personel tarafından uygun bir biçimde araca yüklenir.
- Yüklemeden sonra kesinlikle Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) içerisinde bulunan Atık Yönetim Uygulaması (TABS/KDS) üzerinden açılmış olan Taşıma Talebi vasıtası ile gereken işlemler yapılır.
- Kozmetik, boya, tarım, kimya, petrol, gıda, tekstil hammaddeleri, deri ve deri mamulleri, oto sanayi, maden, enerji, demir, çelik, ambalaj, metal, ilaç ve eczacılık sektörlerindeki ambalaj atıklarının taşıma süreci ADR’li atıklar tarafından gerçekleştirilir.
- Atık işleme tesislerine getirilen atıklar uygun teknikler kullanılarak atık sahasına indirilir. Atıklar, kodlarına bağlı olarak atık sahasına uygun şekilde depolanır.
- Geri dönüştürülemeyecek atıklar ayrıştırılır.
- IBC tanklar, teneke, plastik bidonlar, sac variller ve kova atıkları kategorize edilir ve depolanır.
- Sınıflarına göre depolama işlemine tabi tutulan atıklar, geri kazandırılmak için teknolojik ayrıştırma ve geri kazanım tesisine gönderilir.
- Makineler vasıtası ile atık maddelerin ayrıştırma ve bertaraf işlemleri yapılır.
Tehlikeli atık geri kazanımı hakkında bilgi almak için https://saydasplastik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.