Dünyada artan nüfusun etkilediği çevre kirliliği, yüksek hayat standartları nedeniyle farklı tüketim alışkanlıklarından meydana gelmektedir. Meydana gelen çevre kirliliğini oluşturan atıkların yarısından fazlasının organik atıklar olduğu bilinmektedir.
Doğru bir şekilde yönetilmesi ve geri dönüştürülmesi gereken organik atıkların tamamı geri dönüşüme uygundur. Organik atıkların bu özelliği sayesinde hem ekonomik açıdan olumlu etkilere sahiptir hem de çevre kirliliğini azaltarak enerji tasarrufu sağlar. Bu sebeple organik atıkların geri dönüşümü ve yönetimi, canlı sağlığı ve ülkelerin özerkliği açısından oldukça önemlidir.
Organik atıklar, evsel atıkların büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu atıkların yönetimi ile elde edilebilecek hammadde ithalatına olan bağlılığın azalmasına yönelik çalışılabilir. Aynı zamanda kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılması ve ortak yaşamın desteklenmesi sayesinde hem doğa hem de ekonomi açısından fayda sağlamak mümkündür. Peki, organik atık nedir, organik atık yönetimi nasıl yapılır, organik atıklar geri dönüştürülebilir mi?
Organik Atık Nedir?
Bitkisel ve hayvansal atıklara organik atık adı verilmektedir. Özellikle ev ve iş yerlerinden toplanarak çöplere atılan atıkların büyük bir bölümünü organik atıklar oluşturmaktadır. Peki, mikroorganizmalar tarafından temel bileşenlerine ayrılan organik atıklar hangileridir?
Organik Atıklar Nelerdir?
- Sebze ve Meyve Atıkları
- Buğday, Arpa, Çavdar Samanı
- Arıtma Çamuru
- Dalından Düşen Ağaç Yaprakları
Organik Atık Yönetimi
Ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar, katı atık, tıbbi atıklar gibi çeşitli atıklar bulunmaktadır. Bu atıkların çevresel ve ekonomik açıdan incelenmesi gerekmektedir. Bu sebeple bu atıkların yönetimine dikkat edilerek geri dönüşümüne özen gösterilmelidir.
Tüm atık türlerinin yönetimi önemli olduğu gibi organik atıkların da yönetimi önem verilmesi gereken unsurlar arasındadır. Organik atıkların toplanması, depolanması, taşınması gibi işlemlerin oldukça maliyetli olması, ülkeleri geri dönüşüme sevk etmektedir.
Organik Atık Geri Dönüşümü
Organik atık geri dönüşümü, ilk olarak doğanın daha sonra ise ekonomik kaynakların yeniden kazandırılmasına dayanmaktadır. Organik atıklar geri dönüştürülerek, bitkilerin büyüme aşamasında faydalı olabilecek elementler yeniden doğaya kazandırılmaktadır. Bu işlem kompostlaştırmadır.
Kompostlaştırma, mikroorganizmaların organik atıkların içeriğini bileşenlerine ayrıştırmasıdır. Bu işlem sonucunda toprağı verimli hale getirecek katı bir madde elde edilmektedir. Bu maddeyi elde edebilmek için ise yapılması gereken tek şey, kendinize uygun olan kompost yöntemine karar vermektedir.