Avrupa Yeşil Mutabakatı 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının sıfıra indirilmesi ve ekonomik açıdan büyümeye gidilmesi hedeflerini kapsayan bir plandır. Bu hedeflerin gerçekleşebilmesi ve sürdürülebilir bir dünyaya sahip olabilmek için küresel çapta çalışmaların artırılması gerekmektedir.
Ekonomi, bütün dünyada geri döndürülemez zararlara sebep olmaktadır. İnsanların dünyadaki yaşayış alışkanlıkları ile atılan her adım ve gerçekleştirilen her işlem, yaşamımız için en önemli olan unsuru göz ardı ederek yaralamaktadır. Gözden kaçırılan bu önemli unsur doğadır.
Doğal kaynakların tükenmeye devam etmesi ile sera gazlarının salınımının artması ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçları yaşadığımız dünyayı tahrip etmektedir. Bu tahribata engel olmak ve doğal kaynakları korumak için geri dönüşüm hakkında bilgi edinilmesi ve bu konuya önem verilmesi gerekmektedir. Yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir sistemler kurmak ve sera gazı salınımının önüne geçerek emisyon oranlarını 2050 yılından sonrasında sıfırlamak için en önemli adım ise Avrupa Yeşil Mutabakatı’dır.
AB Yeşil Mutabakatı (Green Deal), Avrupa Birliği ülkelerinin hazırladığı bir stratejidir. Daha temiz ve yaşanabilir bir gelecek için ve yeni nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için atılan bir adımdır. 2050 yılında kadar tüm dünyada eş zamanlı olarak ekonomik büyümeyi sağlamayı ve sera gazı emisyonunu sıfırlamayı içeren AB Yeşil Enerji Mutabakatı, bir büyüme planıdır.
Tahmin edilenlere göre bu mutabakat sonucunda emisyonun azalacağı ve yeni iş sahalarının yaratılacağı söylenmektedir. İnsan yaşamının kalitesini artırma hedefi ile gerçekleştirilen bu mutabakat, uluslararası yeni bir sistem kurmaktadır.
AB Yeşil Mutabakatı’nın 7 stratejisi aşağıdaki gibidir.
- Tarladan Sofraya
- Temiz Enerji
- Sürdürülebilir Sanayi
- Kirliliğin Ortadan Kaldırılması
- İnşaat ve Renovasyon
- Biyoçeşitlilik
- Sürdürülebilir Hareket
Bu stratejilerin her sektörde uygulanarak 2050 yılına kadar beklenen hedefe ulaşılması öngörülmektedir.
Avrupa Yeşil Mutabakatı, yapılması gereken girişimler hakkında şu şekilde bilgi vermektedir.
- Sanayinin yenilenmesine destek olmak
- Çevre dostu teknolojilere yatırım yapmak
- Enerji sektörünü karbonsuz hale getirmek
- Evrensel çevre standartlarını geliştirmeye yönelik uluslararası ortaklarla çalışmak
- Özel araçlarda ve toplu taşıma araçlarında daha temiz, ekonomik ve sağlıklı teknikler kullanmak
- Yaşam alanlarının ve yapıların daha enerji verimli olmalarını sağlamak