İklim krizi hakkında yapılan araştırmalara göre, krizin zararlı etkilerinden oldukça az etkilenmek için yapmamız gereken ilk şey karbon emisyonunu olabildiğince azaltmaktır. Karbon emisyonunu 2030 yılına kadar şimdikinin yarısına indirmek, 2050 yılına kadar ise tamamen sıfıra indirmek, iklim krizi araştırmalarında çıkan sonuçlardan yola çıkılarak akıllara gelen çözümdür. Bu bağlamda karşımıza çıkan kavram ise net sıfır emisyondur. Net sıfır emisyon hedefi, iklim yöntemlerinden biri olmakla beraber oldukça konuşulmaktadır. Peki net sıfır emisyon hedefi neden bu kadar önemlidir, iklim değişikliği ile arasında nasıl bir bağlantı bulunmaktadır?
Net Sıfır Emisyon Hedefi
İnsanların gerçekleştirdiği faaliyetler sonucunda ortaya çıkan ve atmosferde kendine yer edinen karbondioksit, azot oksit, metan gibi gazlar sera etkisine neden olmaktadır. Bu gazların miktarını azaltarak doğal sera gazı miktarı ile eşitlemek net sıfır emisyon hedefidir. Farklı bir açıdan bakarsak, net sıfır emisyon hedefi, atmosfere yeni gazların eklenmesine engel olmaktır.
Net Sıfır Emisyon Hedefinin İklim Değişikliği ile İlişkisi
Türkiye net sıfır hedefi oldukça önemlidir. Çünkü karbondioksit salınımı ile küresel ısınmanın olumsuz etkilenmesi durumunun kontrol edilebilmesi için net sıfır emisyon hedefi önemli bir roldedir. Emisyonlar iklim değişikliğine neden olarak iklim krizine yol açmaktadır. Bu sebeple kontrol altına alınarak dengeli bir miktarda tutulması gerekmektedir.
İklim değişikliğine sebep olan emisyonların kontrol altına alınarak mevcut düzeyde tutulması sıcaklıkların artmasına sebep olmaktadır. Bu durum dünyadaki tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir. Net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda ise sıcaklıkların dengeli bir hal alması beklenmektedir.
Net Sıfır Emisyon Hedefine Ulaşmak İçin Yapılması Gerekenler
Sürdürülebilir yani yaşanabilir bir dünya için net sıfır emisyon hedefine ulaşmak oldukça önemlidir. Bu hedefe ulaşmanın temel koşulu ise sivil toplum kuruluşlarının, devletlerin, özel sektörün ve bireylerin birlikte hareket ederek özenli faaliyetlerde bulunması gerekmektedir. Peki net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için neler yapılabilir?
- Ulaşım, tarım, sanayi, enerji sektörlerinde tasarruf edilmeli ve doğaya yatırım yapılmalıdır. Doğaya yatırım ise yeşil enerjiye yatırımdır.
- Fosil yakıtların kullanımının olabildiğince azaltılması hatta sıfıra indirilmesi gerekmektedir. Fosil yakıtlar yerine su, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilen enerji kaynaklarından faydalanmak geleceğimiz için oldukça önemlidir.
- Ormanları güçlendirmek ve ormansızlaşmayı durdurmak için harekete geçmek önemlidir.
- Tüm bunlarla birlikte karbon yakalama teknolojilerine yatırım yapmak gerekmektedir.