Metal maddesi genellikle topraktaki çeşitli minerallerin ve maddelerin işlenerek saflaştırılması esasına göre üretilen malzemelerdir. Bu nedenle de aslında metal atıkların her biri çok kolay bir şekilde geri kazandırılabilen ürünlerdir. Üstelik metal atıkların çok çeşitli olması da kullanım alanının çok daha geniş olmasını sağlamıştır.
Metal Atıklar Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
Gündelik hayatımızın içerisinde pek çok metal atık ile denk geliriz. Çünkü, metal atıklar genel anlamda gündelik hayatımızda sıklıkla kullandığımız alüminyum içecek kutuları, yağ, salça tenekeleri, konserve kutuları, mutfak gereçleri (çatal, bıçak, tencere, tava, çaydanlık) ve alüminyum folyolarda sıklıkla kullanılan bir maddedir. Bu nedenle de metal atıkların her biri aslında hayatımızın birer parçası olan gereçlerin pek çoğunda kullanılır.
Metal Atıklar ile İlgili Yanlış Uygulamalar
Metal atıklar hayatımızın pek çok kısmında vardır. Ancak, hayatımızın neredeyse her noktasında olmasından kaynaklı olarak metal atıklarla ilgili çok sık karşılaşılan bazı yanlış uygulamalardan da bahsetmek gerekir. Bunlar; çevreye atılması, çevre kirliliğine sebep olması ve değerlendirilebilir atığın yok olabilmesi şeklinde düşünülebilir.
Metal Atıklar Nerelerde Oluşur?
Metal atıklar günümüzde neredeyse her yerde karşımıza çıkan ürünlerdir. Bu nedenle de ev, okul, ofis ve market gibi gün içerisinde çok sık uğranan yerlerde metal atıkların oluştuğu gözlemlenir. Çünkü, hayatın neredeyse her noktasında varlık gösteren metal atıklar insanların çok sık kullandığı noktalarda da oldukça fazla karşılaşılabilir.
Metal Atıkların Geri Dönüşüm Süreci
Metal atıkların geri dönüşüm süreçleri oldukça kolaydır. Aynı zamanda da diğer atıklardan da ayrı olarak biriktirilebilir. Bu nedenle de genellikle hacmi küçültülerek atılması önerilir.
Metal atıklar genellikle gri renkli biriktirme ekipmanlarında biriktirilen maddelerdir. Bundan dolayı da evsel atıklardan ayrı olarak toplanır. Metal ambalaj atıkları ilk önce toplama daha sonrasında ise ayırma tesislerinde malzeme cinsine göre ayrıştırılır. Böylelikle alüminyum, çelik ve benzeri gibi malzemeleri birbirinden ayırır.
Ardından öğütülme işlemine geçilir. Öğütülme işleminden sonra yüksek dereceli fırınlarda eriyik hale getirilerek kalına dökülürler ve bu sayede de metal bloklar oluşturulabilir. Oluşturulan bu metal bloklar ise genel olarak preslenme işlemi ile gerek duyulan kalınlığa getirilir.
Atık metallerin geri kazanımı işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise boya kutusu, beyaz eşya veya inşaat sektöründe kullanılan çeşitli ürünler elde edilir.