Petrolün işlenmesi neticesinde meydana gelen ve hemen kullanıma hazır hale getirilen ürünlere plastik granül adı verilir. Çeşitli ürünlerde tercih edilen granüller termoplastik bir polimer olarak ifade edilebilir. Kullanım yelpazesi çok geniş olan granüller çeşitli özelliklerle üretilebilir.
Monomer propilenin genel anlamda polimer haline getirilmesi neticesinde elde edilen propilen kimyasal solvent maddelere karşı aşırı derecede direnç gösterebilir. Bu granüller plastik endüstrisinde genellikle PE olarak isimlendirilir.
Propilen granül genel anlamda yorulmaya karşı dirençli bir yapıya sahiptir. Üstelik üstün bir darbe dayanımına sahip olan granül oldukça düşük maliyetli bir üründür. Sürtünme katsayısı normalden düşük olan granüller aynı zamanda çok iyi bir elektrik yalıtım özelliği gösterir. Aynı zamanda da kimyasal direnci yüksek ve termoplastik işlem süreçlerine de son derece uygundur.
Geri dönüşüm bakımından ise belirli süreçten geçen polipropilen hammaddenin ardından bu maddenin temizlenip işlenmesi ile küçük parçalar elde edilebilir. Bunun yanı sıra konveyörler yardımı ile geri dönüşüme taşınılabilir. Geri dönüşüm sayesinde granüller kişinin dilediği renklerde elde edilebilir. Üretilen, imal edilen plastik granülleri dilediğiniz renkte, dilediğiniz mukavemette ve dilediğiniz esneklikte gerçekleştirilebilir.
Granülün kullanıldığı alanlar çok geniştir. Kullanılan alanlar, otomotiv sanayi, mutfak eşyaları, elektrik malzemeleri, inşaat sektörü, şamandıralar, plastik oyuncak sektörü, mobilya sektörü, plastik boru sektörü ve ambalaj sektörü, levha ve doğalgaz boruları gibi pek çok sektör daha sayılabilir.
Granül Üretimi Nasıl Yapılır?
Granül üretilirken hurda halinde alınan plastik maddeler öncelikle çapak halini alır. Ardından ise plastik hammaddelere ekleme yapılır ve bu eklemeler makine aracılığıyla çapakları eritir. Böylelikle de granül şeklinde tekrardan geri dönüştürülme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Plastik Geri Dönüşüm Ne İşe Yarar?
Plastik imalatının ana maddesi petroldür ve petrol ürünlerinin doğada kaybolmaları oldukça uzun bir zaman alır. Bu nedenle de geri dönüştürülmesi önerilir. Geri dönüşüm süreçlerinin en büyük avantajı çevreye sağladığı avantajlardır. Ayrıca bir plastiğin geri dönüştürülerek ekonomiye geri kazandırılması o maddeyi sıfırdan üretmeye göre çok daha ekonomik bir yoldur. Bundan kaynaklı olarak da plastik ürünlerin geri dönüşüm süreçlerine önem verilmesi gerekir.