Doğamızı korurken dikkat etmemiz gereken en önemli detaylardan biri enerji kaynaklarını gereksiz yere harcamamaktır. Enerji kaynaklarını ve özellikle doğamızın bize sunduğu kaynakları gerektiğinden fazla harcamamak için geri dönüşüm yapmak son derece etkili bir yöntemdir.
Geri dönüşüm yaparken atıklarımızın ayrıştırılmasını sağlamak ve bu sayede çöplerdeki maddelerin kâğıt, plastik ya da cam gibi hammaddelerini yeniden kullanılabilir hale getirmek esastır. Bu noktada, hammadde olarak en çok kullanılan ve geri dönüşümünün doğaya en çok katkı sağlayacağı maddelerden biri de kağıttır.
Kâğıtların diğer atıklardan ayrıştırılarak başka bir madde için yeniden hammadde olarak kullanımının sağlanması her yıl tonlarca ağacın kâğıt yapımı için kesilmesini engellemektedir.
Kâğıt Dönüşümü Nasıl Gerçekleşir?
Kâğıt, geri dönüşümü doğamız için en önemli olan geri dönüştürülebilir maddelerdendir. Tekrar tekrar kullanılması gayet mümkün olan kâğıtların diğer atıklar ile karışıp bir daha kullanılamaması doğamızın akciğerleri olan ağaçlar açısından çok kötü olmaktadır.
Kâğıt geri dönüşümü esnasında gerçekleşen birkaç aşama vardır. Bu aşamaların ilkinde henüz ayrıştırılmamış olan kâğıt atıklar toplanarak geri dönüşüm fabrikasına ulaştırılır. Fabrikada bu atıkların atık cinsine göre ayrıştırılması sağlanır.
Atıklar ayrıştırıldıktan sonra artık çeşitlerine göre ayrılmış durumda olurlar. Bu sayede yeniden kullanıma hazırlanacak olan hammaddeler cinslerine göre ayrılmış ve işlenmeyi bekliyor olurlar. Kâğıt, cam ya da plastik gibi hammaddelerin ayrı ayrı gruplar halinde tutulması geri dönüşüm farklı maddeler için farklı şekillerde ilerlemek zorunda olduğundan önemlidir.
Ayrıştırma aşamasının gerçekleşmemesi halinde ise geri dönüşüm mümkün olmayacağı için bu maddeler atık olarak bir daha kullanılamamak üzere atıl halde çöpe dönüşecektir.
Kâğıt adına bu işlem, atıklar ayrıştırıldıktan sonra kâğıtların öğütme makinesinde küçük parçalara öğütülmesi ile devam eder. Küçük parçalarına ayrılan bu kağıtlar liflerine ayrılmaları amacıyla suda bekletilir. Bu süreçte sodyum karbonat ve sodyum hidroksit ile liflerine ayrılan ve mürekkepten tamamen arınan kağıtlar sıvı halde bir kâğıt hamuru haline getirilir. Oluşan kâğıt hamuru, kâğıt yapma makinesinde baskılanarak tamamen suyundan arıtılır. Son aşama olarak ise kuruyan kâğıt büyük bir rulo haline gelir.
20 yaşındaki bir ağaçtan ancak 60 kg kâğıt elde edilirken, 150 kg atıktan 120-130 kg kâğıt elde edilmektedir. Tüm bu süreç sonunda tekrar kullanılabilir hale gelen kâğıt hammaddesi sayesinde ise yetişmesi için yıllar geçmesi gereken ve doğamızı koruyan ağaçlara dokunulmamış olur.