Polietilen, kısaltılmış haliyle PE olarak isimlendirilebilir. Polietilen maddesi genel olarak ise değişken kristal yapılı ve belirli bir türe bağlı bir termoplastik polimerdir.
Polimerler dünya genelinde düşünüldüğünde her yıl on milyonlarca ton üretilen ve en sık tercih edilen plastiklerden biridir. Polimer ya da kısaltılmış haliyle PE’yi bu kadar başarılı hale getiren ise 1950’li yıllardaki iki bilim insanıdır. Çünkü, 1950’li yıllarda biri Alman biri İtalyan iki bilim insanı olan Karl Ziegler ve Giulio Natta ticari bir ortaklık kurarak -ki bu ortaklığa Ziegler-Natta katalizörleri adı verilmekteydi- polimerlerin yükselişine öncülük etmişlerdir.
Polimer Türleri
Polimerler arasında birkaç temel türün varlığından söz etmek gerekir. Bu türler genel anlamda, Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) ve Düşük Yoğunluklu Polietilenden (LDPE) şeklinde düşünülebilir.
Bu iki tür arasında Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) türü daha kristalimsi bir görüntüye sahiptir. Bu özelliği nedeniyle de Düşük Yoğunluklu Polietilenden (LDPE) daha farklı koşulları vardır. Örneğin, düşük yoğunluklu polietilen olan LDPE genellikle sünger, market poşetleri ya da plastik ambalajlarda tercih edilir. Yüksek yoğunluklu polietilen olan HDPE ise LDPE’nin aksine, ağırlıklı olarak inşaat sektöründe kullanılır
Polietilen (PE) Kullanım Alanları
Polietilen kullanım alanları bakımından oldukça geniş bir skalaya sahiptir. Bu nedenle de PE’nin kullanıldığı tüm alanları detaylı bir şekilde anlatmak pek mümkün değildir. Bu sebeple de polietilenlerin kullanıldığı alanlar şu şekilde tanımlanabilir.
Polietilenler genel olarak hareketli makine parçaları, dişlik tekerlek makara, kaydırma ekipmanları, konveyör ekipman yapımı ve otomotiv sektör gibi alanlarda kullanılır. Çünkü, polietilen üretim maliyetleri açısından çok pahalı olmayan ve sürekli bir üretim süreci yaşayan ürünlerden biridir.
Polietilen (PE) Geri Dönüşüm
Doğanın ve çevrenin korunması gelecek nesillere daha ferah bir dünya bırakmak için gereklidir. Bu korumayı ise ancak geri dönüşüm süreçleri içerisinde sağlamak mümkündür. Özellikle de plastik tabanlı ürünlerin doğada kaybolma sürelerinin çok uzun olduğu düşünüldüğünde polietilen ürünlerin de geri dönüşümünün önemi daha anlaşılır bir hal alır. Çünkü, polietilen ürünler geri dönüştürülebilir ürünler olmakta ve defalarca yeniden üretilebilmektedir.