Geri dönüşüm doğada atık olarak bulunan her türlü maddenin yeniden kullanıma kazandırılması ve doğayı koruma üzerine kurulu bir sistemdir. Doğayı korumak ve enerji kullanımını azaltmasının yanında geri dönüşüm insan sağlığını da korur.
Doğayı koruması özelliği geri dönüşümün kaynakları yeniden ve fazladan tüketilmesini önlemesinden gelmektedir. Bu noktada geri dönüşüm ile aynı zamanda atık çöp miktarı azalttırılır ve ekonomiye katkıda bulunulmuş olur. Bunun sebebi, artık kullanılmayan her türlü cam, plastik, kâğıt ya da elektronik ürünün atık çöp olmaktan kurtarılıp yeni ürünlere hammadde yaratacak şekilde geri dönüştürülmesidir.
Bu sayede, geri dönüşüm ile yeni kaynakların tüketimi azalır, sürdürülebilir bir sistem ile sıfır atığa doğru yol alınır. Bu sistem içerisinde geri dönüştürülmesinin insan sağlığına ve doğamıza faydası olan bir atık türü de elektronik atıktır.
Elektronik Atık Nedir?
Elektronik atık, kullanım ömrü tükenen elektronik eşyalardır. Kullanıcı, kullanım ömrü tükenen elektronik eşyaları elden çıkarmak istediğinde oluşan atıklar doğaya zararlı olabilir. Bu noktada, elektronik atık geri dönüşümü “atık elektrikli ve elektronik eşyaların kontrolü” yönetmeliğince belirtilmiş şartları sağlayan ve lisanslı firmalar tarafından yapılmalıdır.
Elektronik Atık Geri Dönüşümü Süreci
Elektronik atıkların toplanması ve sevkiyatı için belli başlı elektronik atık toplama merkezleri oluşturulmalıdır. Bu sayede fazla miktarda atık tesise kabul edilebilir. Bu atıkların kabulü belli bir program dahilinde olur.
Elektronik atıklar ilgili yönetmelikte 6 kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler;
- Buzdolabı, iklimlendirme cihazları ve soğutucular,
- Televizyon ve monitörler,
- Büyük beyaz eşyalar,
- Aydınlatma ekipmanları,
- Bilişim, telekomünikasyon ve tüketici ekipmanları,
- Küçük ev aletleri, elektrikli aletler, spor ve eğlence ekipmanları, izleme ve kontrol aletleri ve oyuncaklar olarak gruplandırılmıştır.
Elektronik Atık Geri Dönüşümünün Önemi
Dünyada her yıl yaklaşık 50 milyon ton elektronik atık oluşmaktadır. Elektronik cihazların kullanım ömrü bittiğinde oluşan atıkların sadece yaklaşık %20’si geri dönüşümden geçirilmektedir. Bu oranın artması elektronik atıkların saldığı kobalt, cıva ve baryum gibi zararlı maddelerin doğaya yayılmaması gibi sebeplerden dolayı yüksek önem teşkil etmektedir. Bunun yanı sıra, geri dönüşümün artırılması ile sağlanacak enerji tasarrufu ve doğal kaynakların korunmasını sağlar.