Hurda plastik geri dönüşüm, plastik atıkların geri kazanılması ve bu malzemelerin yeniden işlenerek fonksiyonel ve kullanışlı ürünler haline getirilmesine denir. Plastik geri dönüşüm sürecinin temel amacı, yüksek oranda hurda plastik kirliliğini azaltmak ve yeni ürünler üretirken işlenmemiş malzeme kullanımını mümkün olduğunca azaltmaktır.
Plastik hurda geri dönüşümü, gezegenimizdeki kaynakların korunmasına ön ayak olur. Atık plastiklerin çöplüklerden ve okyanuslardan toplanıp düzgün şekilde ayrıştırılarak plastik geri dönüşümü sağlanır. Peki, plastik geri dönüşümü nasıl yapılır?
Hurda Plastik Geri Dönüşümü Nedir?
Plastik, sağlam bir materyaldir. Gündelik hayatta pek çok farklı alanda kullanılan sayısız ürün plastikten oluşur. Aynı zamanda plastiklerin üretimi kolaydır. Her sene, dünya genelinde toplamda 420 milyon ton plastik imal edilir. Neticede plastiklerin tekrar kullanılması, geri kazanım ve plastik geri dönüşümü önem taşır.
Cinslerine göre ayrılan atık plastikler geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Geri dönüştürülebilen hurda plastikler, kırma makinelerinde daha küçük parçalarına ayrılır. İşletmeler bu maddeleri direkt olarak belli oranlarda, ham madde ile karıştırılarak imalat işleminde kullanılır. Bunun yanı sıra tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak kullanılır.
Tesisler, plastik atıkların tesise kabulü ve geri dönüşüm faaliyetlerini gerçekleştirmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden Geri Kazanım Lisansı almak zorundadır. Lisans belgesinin alınabilmesi için ilk olarak yetkili bir çevre danışmanlık firmasından hizmet alarak geri dönüşümü gerçekleştirir. Tesise ziyaret gerçekleştiren uzman işletmede incelemeler yapılarak tesisin uygunluğunu denetler. Yapılacak çalışmalar ile ilgili bilgi verir.
Hurda Plastik Geri Dönüşüm Süreci
Hurda plastik geri dönüşüm süreci basit bir şekilde aşağıdaki aşamalardan oluşur.
- Plastik atıkların toplanması
- Plastiğin kategorilerine göre ayrılması
- Plastiğin parçalanması
- Plastiğin yıkanması
- Plastiğin eritilmesi ve petelenmesi
Her bir adımın kendi içindeki süreci, plastik ürünün türüne göre değişiklik gösterir. Birçok plastik geri dönüşüm tesisi aşağıdaki iki adımlık süreç ile geri dönüşüm faaliyetlerini gerçekleştirir.
İlk Adım: Plastikler otomatik olarak ya da elle ayrılır. Plastik atık, istenmeyen maddelerden ayrılır.
İkinci Adım: Plastikler yeni bir biçim alması için eritilir veya küçük parçalara bölünür. Granül haline getirilmek için eritilir.