Sera gazları olarak adlandırılan karbondioksit, metan ve diazot monoksit gibi gazlar, yeryüzünde belirli bir oranda bulunmaktadır. Bu gazlar, sanayi ve üretim faaliyetleri gibi insan etkisi sonucu arttığında yeryüzünün ısınmasına neden olur. Yeryüzündeki bu ısınma, küresel ısınma ve iklim değişikliğini de beraberinde getirmektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi tehditlerin önüne geçmek amacıyla karbon salımını düzenlemek isteyen kurumlar, karbon nötr kavramı ile karşımıza çıkmaktadır. Peki, karbon nötr hedefi nedir?
Karbon Nötr Hedefi Nedir?
Karbon nötr hedefi, dünya üzerinde sera gazı ve karbon salınımını dengelemek amacıyla ortaya konan hedefleri kapsar. Karbon nötr şirket olmak isteyen işletmelerin belirlenen hedefleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Bir kişi veya kurum, üretim faaliyetleri sırasında çevreye yaydığı sera gazlarını dengelemek ve net olarak sıfır karbon emisyonuna ulaşabilmek için belirli hedefleri yerine getirmelidir. Bu hedefleri; alınan sera gazı miktarına eşdeğer sera gaz salınımına engel olacak projeler gerçekleştirmek, fosil yakıt tüketiminin azalması için ise güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve çalışmalarını sertifikalandırmak olarak sıralayabiliriz. Bunun yanı sıra üretim faaliyeti sonrasında ortaya çıkan atıkların geri dönüştürülmesi de karbon nötr hedeflerinden biridir.
Karbon nötrleme, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadele de önemli bir konudur. İşletmelerin yanı sıra ülkeler de yeryüzündeki sera gazı salınımını en aza indirmek için karbon nötr ülke olmak için çeşitli adımlar atmaktadır.
Karbon nötr olmak için ülkelerin, şehirlerin, kurumların ve işletmelerin yerine getirmesi gereken bazı kriterler bulunur. Bu kriterleri, aşağıda sıraladık:
- Hedef Koymak
- Hedefi Gerçekleştirmek
- Raporlamak
- Paydaşlar ile İş Birliği Yapmak
- Düzenlemeler Yapmak
- Finansal Mekanizmalar Oluşturmak
- Teknolojik Gelişmelerden Yararlanmak
- Doğayı Korumak
Karbon Nötr Hedefi ve Plastik Atık
Karbon nötr hedefi doğrultusunda sıfır emisyon hedefine ulaşmak isteyen dünya üzerindeki birçok işletme, üretilen plastik maddelerin geri dönüştürülmesini desteklemektedir. Bu sayede plastik atıkların geri dönüşümü sağlanarak yeryüzündeki karbon salınımının en aza indirilmesi hedeflenmektedir.
Karbon nötr hedefi ve plastik atık geri dönüşümü ile yeryüzünde karbon emisyonunun ve sera gazı salınımının önüne geçilebilir. Bu hedefler doğrultusunda yeryüzünü tehdit eden iklim değişikliği ve küresel ısınma krizi tehditleri ile mücadele edilebilir.