Dünyadaki kalabalığın git gide artması ile atık miktarı da artmıştır ve artmaya devam etmektedir. Evde tüketilen ürünler düşünüldüğünde atıkların oldukça artması olağan bir durum olarak görülebilir çünkü kullanım ne kadar fazla ise çöp de o derece fazla olmaktadır. Bu durumu önleyerek çevre kirliliğinin önüne geçmek için, atıkların kontrollü bir şekilde biriktirilerek ve en aza indirilerek yaşam alışkanlığı oluşturulması gerekmektedir. Pratik yöntemlerle yapılabilecek atık yönetimi ile sürdürülebilir bir dünyaya kavuşmak mümkündür. Peki evsel atıklar nasıl azaltılır, atık yönetimi nasıl yapılır?
Çöp Oluşumunu Engelleyin
Çöp oluşumunu engellemek için pek çok yöntem uygulanabilmektedir. Bu yöntemler rutin hayata uyarlanabildiğinde atık yönetimi konusunda oldukça başarılı olunabilir. Peki bu yöntemler nelerdir?
- Tek kullanımlık ürünleri yaşamımızdan çıkarıp uzun süre kullanılabilen ürünler kullanılmaya başlanmalıdır.
- Plastik kullanımını azaltıp cam kullanımını artırmak sağlık açısından oluşan tehditleri aza indirmeye yarar sağlayabilir.
- Pilli aletler yerine şarj edilebilir aletlerin kullanımının artmasını sağlamak pil çöplerinin oluşumunu engelleyebilmektedir. Bu sebeple şarj ile çalışan aletlerin tercih edilmesi, yaşamın sürdürülebilirliği açısından değerlidir.
- Bununla birlikte tek kullanımlık peçeteler yerine yıkanabilir özelliğe sahip ve uzun ömürlü bezlerin tercih edilmesi gerekmektedir.
- Market alışverişlerinde tercih edilen naylon poşetler yerine file veya bez poşetlerin kullanılması gibi geri dönüşüm fikirleri, evsel atıkların azalması konunda oldukça yardımcı olabilmektedir.
Geri Dönüşümü Destekleyin
Evsel atıklar ve geri dönüşüm iki ayrılmaz kavram olarak ne kadar çok karşımıza çıkarsa, çevreyi koruyabilme konusunda o kadar başarılı olabiliriz. Bunun için geri dönüşümü desteklemek ve geri dönüşüm alışkanlıklarımızı geliştirerek hayatımıza uyarlamak en doğru davranış olacaktır.
- Geri dönüşüm konusunda olumlu bir adım atmak için öncelikli olarak, özenli bir şekilde geri dönüşüm projeleri yürütmek veya o projeleri yaşamımıza endeksleyip evsel atıkları ayrıştırarak ya da azaltarak geri dönüşüme katkıda bulunmak gerekmektedir.
- Giymediğiniz kıyafetlerin yeni eşyalara dönüştürülebileceği düşüncesi ile hareket edip geri dönüşüme atabilir ya da ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.
Çalışmayan teknolojik cihazların direkt olarak çöpe atılması, çevre açısından büyük bir zarara yol açabilmektedir. Bu sebeple cihazların onlar için özel olarak ayrılan alanlara bırakılması daha doğru olacaktır.