Petrollerin işlenmesi neticesinde elde edilen ve kullanıma hazır hale getirilen maddelere genellikle plastik granül denmektedir. Bu granüller oldukça fazla eşyada kullanılmakta olan termoplastik polimer olmaktadır. Kullanım alanı ve kullanım sıklığı açısından çok geniş bir skalaya sahip olan plastik granüller türlerine ve özelliklerine bağlı olarak imal edilmektedir.
Monomer propilenin polimer haline getirilmesi sonucunda meydana gele propilen kimyasal solventlere karşı aşırı dayanıklı bir yapıya sahip olmaktadır. Bu nedenden kaynaklı olarak da granüller plastik endüstrisinde genellikle PE olarak isimlendirilmektedir.
Propilen granüller yorulmalara karşı çok dayanıklı maddeler olmaktadır. Üstelik iyi bir darbe dayanımına sahip olan bu granüller düşük maliyetleri açısından da avantajlı olmaktadır. Sürtünme katsayısı düşük olan granüller iyi bir elektrik yalıtımı sağlamaktadır ve kimyasal dirençleri de çok yüksektir.
Granüller kullanım alanları açısından çok zengindir. Özellikle, otomotiv sanayi, mutfak eşyaları, elektrik malzemeleri, inşaat sektörü, şamandıralar, plastik oyuncak sektörü, mobilya sektörü, plastik boru sektörü ve ambalaj sektörü, levha ve doğalgaz boruları gibi pek çok alanda sıklıkla granüllerin kullanıldığına rastlamak mümkündür.
Granül İmalatı Nasıl Yapılır?
Granül imalatı oldukça kolay bir ve ucuz bir işlem olmaktadır. Granül üretimi için ilk olarak hurda hale gelen plastik maddeler çapak haline getirilmektedir. Bu işlemin ardından ise plastik hammaddenin ilave edildiği makine aracılığı ile çapaklar eritilme işlemine tabi tutulmaktadır. Böylelikle granül şeklinde tekrardan geri dönüşüm prosesi tamamlanmış olur.
Granül Hammaddenin Özellikleri
Granül hammaddelerin özellikleri çok çeşitli olmaktadır. Bunlar; granülün kimyasal dayanıklılığının güçlü olması, erime sıcaklığının 160 santigrat derece olması, sürtünme katsayısının düşük olması, elektrik yalıtımı açısından avantaj sağlaması, termoplastik prosesler için en elverişli maddelerden olması, darbelere karşı direnç göstermesi gibi sıralanabilmektedir.
Plastik Geri Dönüşüm Ne İşe Yarar?
Plastik imalatı yapılırken kullanılan hammadde petroldür. Petrol ürünlerinin doğada kaybolması çok uzun bir zaman almaktadır. Bu nedenle de geri dönüştürülerek yeniden kazandırılması doğayı korumak için çok önemli olmaktadır. Çünkü, geri dönüşüm sayesinde doğayı korumak çok daha kolay bir hal alabilmektedir. Üstelik geri dönüşüm sıfırdan plastik üretmeye kıyasla çok daha ekonomik bir seçenek olmaktadır. Bu bağlamda da değerlendirilmesi gereken bir noktadır.