Kullanılan bir atığın ya da ambalajın yeniden kullanılabilme potansiyeli olduğu takdirde çeşitli prosesler sonucunda ekonomiye ve ülkeye yeniden ikincil bir ham madde ya da ikincil bir ürün olarak geri sürülmesi sürecine geri dönüşüm bir diğer ifade ile geri kazanım adı verilmektedir.
Günümüzde var olan doğal kaynakların sınırsız olmadığı göz önüne alındığında ve dikkatli, ölçülü bir kullanım sağlanmadığı takdirde tükenebileceği bilincine sahip olunması gerekmektedir.
Günümüz şartlarında her geçen gün hatta her geçen saat doğal kaynakların ömrünün daha da azalmasına neden olmaktadır. Çünkü, gelişen, değişen ve dönüşen dünya yapısı incelendiğinde pek çok noktanın varlığından söz etmek gerekmektedir. Özellikle de artan dünya nüfusuna karşın azalan doğal kaynak stoklarının arz ve talep dengesini sağlayamaması geri kazanım ya da geri dönüşüm süreçlerini daha önemli bir hale getirmektedir.
Bir ürünün ya da ambalajın bir kez kullanılmasının ardından doğru şekilde bertaraf edilemeyen ambalajların doğaya zarar verdiği bir gerçektir. Bu nedenle de ambalaj atıklarının geri kazanımı çok önemli bir konu olmaktadır. Ambalaj atıklarının geri kazanımı sayesinde bir ambalaj atığı birden fazla kez kullanılabilmekte ve bu sayede de hem ekonomik anlamda hem de çevresel anlamda olumlu bir durum meydana gelmektedir.
Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım Arasındaki Farklar
Genel algı incelendiğinde geri dönüşüm ve geri kazanım kavramları aynıymış gibi kabul edilmektedir. Ancak her ne kadar birçok noktada aynı da olsalar birkaç ufak noktada farklarının olduğun da altının çizilmesi gerekmektedir. Örneğin, bir kâğıdın yeniden kâğıt olarak üretilmesi geri dönüşüm olarak ifade edilebilmektedir. Çünkü temelde aynı ürün tekrar aynı ürün haline gelmektedir.
Ancak, röntgen suyunda elde edilecek olan gümüş maddesi bir geri kazanım ürünü olmaktadır. Çünkü madde var olduğu ilk haline göre bambaşka bir madde olarak çevreye, ekonomiye, kazandırılmıştır. Bu noktada da geri dönüşüm ve geri kazanımın farkı ortaya çıkmaktadır. İkisinde de aslında bir ürünün ya da ürün grubunun yeniden kullanılabilir hale getirilmesi söz konusudur. Ancak geri dönüşüm yapıldığında genellikle ürün aynı ürün olarak geri dönüşmekteyken geri kazanımda ürün genellikle başka bir ürün olarak kazandırılmaktadır.