Kalitesinden ödün vermeden defalarca ve tam olarak geri dönüştürülebilen, ikincil hammadde olarak tekrar üretilebilen cam ambalajlar sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir. Ayrıca, cam ambalaj atıklarının küçük bir kısmı, cadde ve sokaklara yerleştirilmiş kumbaralar sayesinde ilk elden toplanabilmektedir. Bunun yanı sıra dolum tesislerinde ve toplayıcılardan da satın almak mümkün olmaktadır.
Geriye kalan diğer büyük cam ambalaj atıkları ayırma faaliyetinde bulunan çöplük işletmecileri ve diğer tedarikçiler aracılığıyla elde edilebilmektedir. Geri dönüştürülmüş ve kazanılmış cam şişeler, cam kavanozlar toplanarak tedarikçi tesislerinde fırına hazır cam kırıkları haline getirilmektedir. Ardından çeşitli fabrikalar ya da tesislerde cam ürünlerin ikincil hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Böylelikle de yeniden şişe ve kavanoza dönüştürülmektedir. Cam ambalaj böylece sürekli fayda yaratan bir ürün olarak ekonomik ve çevresel fayda sağlamaktadır.
Cam Geri Dönüşümü ile İlgili Genel Bilgiler
Geri dönüştürülmüş bir camı eritmek için ihtiyaç duyulan enerji yeni bir cam şişe üretmek için ihtiyaç duyulan hammaddeyi eritmeye kıyasla daha az enerji tüketmektedir. Bu durumda hem maddi hem de enerji bağlamında tasarruf sağlamaktadır.
Bir cam şişe geri dönüştürüldüğünde kazanılan enerji sayesinde ortalama bir televizyonu bir buçuk saat kadar çalıştırmak mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra bir cam kumbarasına boşaltılana kadar 3000 şişenin konulması mümkün olabilmektedir. En büyük cam fırınları günde ortalama 400 tondan fazla cam üretebilmektedir. Bu oranda yaklaşık olarak günde bir milyondan fazla şişe ve kavanoz anlamına gelmektedir. Özellikle de camın kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüştürülebiliyor olması da ayrı bir özellik katmaktadır.
Cam Ambalaj ve Çevre
Cam üç temel maddeden meydana gelmektedir. Bu maddeler, kum, soda ve kireç şeklinde sıralanabilmektedir. Bu malzemeler, 1500 dereceye kadar ısıtılarak eritilmelidir. Aynı zamanda da cam üretimi esnasında meydana gelen gazlar ve sıvı atıklar kesinlikle filtre ve arıtma işlemlerinden geçmelidir. %100 oranında geri dönüştürülebilen cam çevreden toplanmaktadır. Burada renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme aşamalarından geçmeleri gerekmektedir. Bu aşamalardan sonra ise yeniden üretime kazandırılmaktadır.
Bu işlem sonsuza kadar bu şekilde devam edebilmektedir. Bu süreçlerin ardındansa erimeye hazır hale getirilmiş olan kırık camlar, camı meydana getirmek için kullanılan kum, kireç ve sodadan daha düşük bir sıcaklıkta eritilebilmektedir. Kırık camların eritilmesi ve yeniden değerlendirilmesinin bir getirisi olarak sıfırdan ürünün üretilmesi için gereken enerji çok büyük oranda düşmektedir. Sıfırdan hammadde kullanmaktansa geri dönüştürülerek üretilen camlar kullanmak, üretim esnasında oluşabilecek hava ve su kirliliği gibi büyük sorunların meydana gelmesi riskini azaltmaktadır.