Geniş bir kullanım alanına sahip olan plastik, pratik kullanımı ve ekonomik olması nedeniyle pek çok sektörde tercih edilmektedir. Yaklaşık 80 milyon tonlara kadar ulaşan plastik atıklar, doğada binlerce yıl kaybolmamaktadır. Çünkü plastik çöpe atılması halinde çürümez, paslanmaz, çözünmez ve bozulmadan binlerce yıl doğada kalabilir.
Plastik atık suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sudaki canlılara zarar veren plastik atıklar yıllarca doğada birikerek canlılara zarar verir, hatta ölümlerine bile neden olur. Plastik atıklar dünyanın ekolojik dengesinde önemli hasara sebep olur. Plastiklerin doğaya karışmadan geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi, sürdürülebilir bir yaşam ve ekolojik dengenin korunması adına son derece önemlidir.
Plastik Atık Nedir?
Plastik ürünler pek çok alanda yaygın olarak kullanılan ve hayatın hemen hemen her alanında tercih edilen pratik ve ekonomik malzemelerdir. Ağırlıklı olarak kısa süreli kullanım için kullanılan plastik malzemeler tek seferde kullanıldıktan sonra atık halini almaktadır. Plastiklerden elde edilen ve artık kullanılmayan her türlü plastik malzeme plastik atık olarak değerlendirilmektedir. Plastik atıklar doğaya ve çevreye atılabilmektedir. Ancak plastik atıklar geri dönüşümü mümkün olan malzemelerdir.
Hurda plastik atıklar doğaya en çok zarar veren atıklardır. Plastik atıklar doğada binlerce yılda kaybolabilmektedir. Plastik atıkların doğaya zarar vermemesi için geri dönüştürülebilir olanlarının geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi oldukça önemlidir. Geri dönüştürülebilir plastik malzemeler arasında plastik şişeler, araç lastikleri, hurda plastik, kâğıt, alüminyum, cam, varil, piller, motor yağı, organik atıklar ve elektronik atıklar yer alır.
Geri Dönüşümün Faydaları
Geri dönüşümü kullanılmış olan ve bir daha kullanılmayacak olan ürünlerin tekrar işlenerek farklı bir şekilde tüketiciyle buluşma süreci olarak tanımlanır. Geri dönüşüm ile ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve çevreyi korumak mümkündür. Geri dönüşüm ayrıca toprak verimliliğini artırır ve hammadde tüketimini azaltır. Bu sayede ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanır. Geri dönüşüm ayrıca enerji tasarrufu sağlar, enerji israfının da önüne geçer.
Saydaş Plastik olarak plastik atık malzemelerin geri dönüşümünü sağlamaktayız. Saydaş Plastik tesislerine gelen kontamine atıkların %97’si geri dönüştürülerek tekrar kullanıma hazır hale getirilmektedir. %3 oranı ise bertaraf işleminden sonra ülkemizde elektrik santrallerinde yakıt olarak tüketilebilmektedir.