22 Nisan Dünya Günü; kuraklık, su, hava ve toprak kirliliği, iklim değişikliği gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarını korumaya ve geri dönüşüme yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla dünyanın çoğu yerinde kutlanan uluslararası bir gündür. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği Uluslararası platformlarda kutlanan 22 Nisan Dünya Günü, dünyada ilk kez 1969’da San Francisco eyaletinde UNESCO Dünya Konferansı’nda John McConnell tarafından tükenen enerji kaynaklarına dikkat çekmek için düzenlenmesi fikri verilerek ortaya çıkmıştır.
John McConnell, bu özel günün kutlamaları için gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart tarihini tavsiye etmiştir. 22 Nisan Dünya Günü, Gaylord Nelson’un desteği sayesinde Denis Hayes düzenlemesi ile 1970 yılında ilk kez 22 Nisan’da kutlanmıştır.
1970’ten sonra kutlanmaya devam eden 22 Nisan Dünya Günü’nde pek çok bilgilendiren ve farkındalık yaratan konferanslar düzenlenmektedir. 22 Nisan Dünya Günü etkinlikleri, iklim krizi, sürdürülebilir enerji kaynakları ve çevre kirliliği hakkında dikkat çeken her etkinliği kapsamaktadır. Aynı zamanda Dünya Günü’ne destek amacı ile çevresel risklere dikkat çeken ABD için önemli iki yasa düzenlemiştir.
22 Nisan Dünya Günü’nün Önemi
Çevresel riskleri azaltabilmek ve doğayı koruyabilmek için gerçekleştirilen projeler ve etkinlikler ile kutlanan 22 Nisan Dünya Günü, temiz yarınlar için oldukça önemlidir. Yenilik çalışmaları ile geliştirilme odaklı Dünya Günü etkinlikleri, hava kirliliğine, iklim krizine ve daha pek çok sürdürülebilir enerji kaynağına dikkat çekmektedir.
22 Nisan Dünya Günü; birlikte yaşamaya devam etmek zorunda olduğumuz dünyamızı korumak amacıyla, daha önce yapılan etkinlikleri takdir etmeye ve gelecekte yapılacak olan etkinlikleri desteklemeye olanak sağlayan önemli bir gündür.
İklim Değişikliği ve Geri Dönüşüm
İklim değişikliğine öncelikli bir sebep gösterilecek olursa bunlar; geri dönüştürülmeyen atıklar ve tüketilen enerjilerdir. Bu atıklardan dolayı biriken sera gazları ile dünyanın ısınması ve bu durumun iklim krizlerine yol açması kaçınılmazdır.
Havada toplanan sera gazlarının tetiklediği küresel ısınma, dünyanın dengesini bozmaktadır. Bozulan denge ile mevsimlerin daha etkili olması ve dünyanın ısısının artması karşılaşılan sorunlardandır. Bu sebeple çevresel sorunların önüne geçilebilmesi açısından geri dönüşüm çalışmalarına önem gösterilmesi hayati bir roldedir