Hem enerji hem de kaynak tasarrufu sağlayabilmek için geri dönüşüm oldukça önemlidir. Sürdürülebilir kaynaklar elde edebilmek ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakabilmek için geri dönüşüme özen gösterilmelidir. Tüketimi en aza indirerek malzemelerin yeniden kullanılabilir hale gelmesini sağlayan geri dönüşüm, sürdürülebilir bir dünyanın anahtarıdır. Peki geri dönüşüm nedir?
Geri Dönüşüm Nedir?
Geri dönüşüm, atıkların tekrar değerlendirilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesidir. Çeşitli işlemler ile ihtiyaçlar dahilinde, üretim gelişimi kapsamına alınan atıkların geri dönüşümünün sağlanmasıdır. Enerji tasarrufu yapabilmek için atıkların ham madde olarak kullanılması, geri kazanımdır.
Hammaddenin en baştan imal edilme çalışmaları hem enerji hem de kaynak açısından oldukça kayba sebebiyet verir. Ham maddenin geri dönüştürülerek elde edilmesi ise enerji ve kaynak tasarrufu açısından oldukça önemlidir. Enerji tasarrufunun yanı sıra çevre kirliliğinin önlenebilmesini sağlayan pek çok geri dönüşüm tesisi, çöp miktarını en aza indirir ve kaynakları korur.
Çevre ve Atık Yönetimi
Dünyadaki atık miktarı her geçen gün artmaktadır. Gelecek nesillerin sürdürülebilir bir dünyaya sahip olması konusunda özen gösterilmesi gereken atıklar ve geri dönüşüm, birbiri ile bağlantılı detaylar arasındadır. Cam geri dönüşüm, pet geri dönüşüm, plastik geri dönüşüm ve daha birçok ham maddenin geri dönüşümü; tasarruf eden, kendini yenileyen ve sürdüren bir dünya ve sağlıklı bir yaşam için önemlidir.
Ekonomik, sosyal ve en önemlisi çevresel etkiler ile artan çöp miktarını, olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak adına azaltmak gerekir. Bu sebeple hammaddeyi üretime geri kazandırmak için, gündeme getirilmesi gereken konular arasında yer alan geri dönüşümden faydalanmak gerekir.
Global sistemin önemli bir parçası olan çevre ve atık yönetimi, çevresel denge oluşturmak ve kaynakları sürdürülebilir hale getirmek için yapılan birçok çalışmayı kapsar. Bu bağlamda atık yönetme çalışmalarının başlangıç noktası, atıkların azaltılması ya da önlenmesi olarak değerlendirilir. Tekrar kullanılabilen ve enerji tasarrufu sağlayan atık çöplerin geri kazanılması ve yeniden kullanılamayacak olan atıkların bertaraf edilmesi yönünde çalışmalar yapmak, atık yönetiminin önemli parçalarından biridir.
Atık çöplerin ortaya çıkma evresinde bertaraf edilerek hem maliyet hem de enerji bakımından kolaylık sağlayan projelerin yürütülmesi, sürdürülebilir dünya için değer kazanır. Örneğin; sıfır atık projesinin rutin yaşamda uygulanması hem değerli kaynaklar hem de gelecek için oldukça önemlidir. Bu konuda pek çok örnek bulunur. Yenilerek üretime kazandırılan ve yüksek ısılarda eritilerek ham madde haline getirilen cam geri dönüşüm örneği olarak içecek şişeleri, bardaklar, araba camları verilebilir. Bununla birlikte birçok önemli unsur konusunda tasarruf etmenin, günlük yaşamdaki bireylerin düzenli geri dönüşüm çalışmaları gerçekleştirmesi de geri kazanımlar açısından üzerinde durulması gereken konulardandır.