Variller günümüzde özellikle sanayi temelli, endüstri temelli pek çok alanda kullanılabilen ve geri dönüştürülebilen bir malzemedir ve özellikle de günümüz şartlarında geri dönüşümün bir zorunluluk olması noktasında değerlendirilmesi gereken bir malzemedir. Çünkü, günümüz koşullarında geri dönüşüm keyfi değil aksine tamamıyla bir gereksinimdir. Bu nedenle de geri dönüşü süreçlerinin iyi takip edilmesi, geri dönüştürülebilecek olan tüm ürünlerin geri kazandırılması gerekir. Bu kapsamda da sizler için varillerin geri dönüşüm prosesleri ile ilgili bilgiler derledik.
Varillerin Geri Dönüşüm Prosesleri
Geri dönüştürülebilen malzemelerden olması bakımından variller çok verimli ürünlerdir. Çünkü, özellikle sanayi ve endüstri anlamında sıklıkla kullanılmakta ve geri dönüştürülerek çevreye de zarar vermesinin önüne geçilebilmektedir.
Varillerin geri dönüştürülmesi için öncelikle atık araçlarının geri dönüşüm tesisine gelmesi ve forkliftler yardımıyla bu atıkların ilgili tesis içerisinde ayrıştırılması gerekir. Ayrıştırılma işleminin ardından ise elde edilen variller ya da IBC tanklar solventli su ya da basınçlı su ile yıkanacak şeklinde ikiye ayırılır.
Solvent ve su ile yıkanacak olan variller ya da tanklar genellikle içerisinde yağ bulunan, polyester bulunan, polyol bulunan ve benzeri tanklar olarak sıralanabilir. Bu tanklar geri dönüştürülürken öncelikle içerisine bir kilo kadar solvent konularak bir gün ve ağzı kapalı bir şekilde bekletilir. Ardından süzme işlemine tabi tutulan bu tanklar basınçlı su ile yıkanır. Yaklaşık on bar kadar basınçlı su ile üç dakika kadar yıkanan tankların içerisinde kalan su vakum ile çekilir ve bir gün boyunca bekletilir.
Yalnızca basınçlı su ile yıkanacak olan variller ise genellikle asitli, kostik bulunan, solbitol, glikoz bulunan, esans barındıran ve benzeri tanklar olarak sıralanabilir. Bu tanklar geri dönüştürülürken ise öncelikle yıkama ünitesine alınırlar burada buhar ile bir dakika kadar yumuşatılan ve dezenfekte edilen ürünler kısa bir süre bekletilir. Ardından da buhar ünitesinden alınan variller on bar kadar basınçlı bir su ile üç dakika kadar yıkanır.
Bunun yanı sıra yıkanan variller hafif eğimli bir şekilde dizilerek içerisindeki su vakum ile bir gün boyunca çekilir. Bu işlemlerden geçen variller ise gerekli kontrollerden geçirilerek tekrardan kullanılıp kullanılamayacağı hesaplanarak uygun görülenler depolanır.