Kullanım süresi dolmuş ya da kullanım dışı kalmış ürünlerin, malzemelerin çeşitli süreçler neticesinde geri dönüştürülmesi ve üretim süreçlerinde yeniden ham madde haline getirilmesi gerekir. Böylelikle tüketim maddeleri yeniden kullanılabilir hale getirilebilir. Bu sayede de ham madde ihtiyacında büyük bir düşüş yaşanır. Bunun bir getirisi olarak da doğanın dengesi korunabilir, doğaya verilen zarar azaltılır. Aynı zamanda da ekonomik olarak bir para tasarrufu elde edilebilir.
Tehlikesiz Atıklar Nelerdir?
Tehlikesiz atıklar genel anlamda kişilerin gündelik hayatlarında kullandıkları ürünlerden artan ve çevreye çok ciddi zararları bulunmayan atıklar olarak ifade edilebilir. Bu atıklar genellikle geri dönüştürülerek kar elde edilen, çevrenin, ekonominin ve sağlığın korunması noktasında büyük rol oynayan ürünlerdir.
Tehlikesiz atıklar, geri dönüştürüldüğünde elde edilen ham maddeler ise pek çok ürünün yeniden daha az zarar, daha az para ve daha az enerji kullanılarak üretilmesine olanak tanır. Bu bakımdan da tehlikesiz atıkların geri dönüştürülmesi ya da diğer bir ifade ile geri kazanılması çevrenin ve ekonominin korunabilmesi için çok önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.
Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesislerindeki Prosesler
Tehlikesiz atıklar genellikle birkaç adımdan meydana gelen ve geri dönüşüm süreçleri de birbirine benzer olan atıklardır. Bu bakımdan da aslında plastik atık olarak nitelendirilen plastik bidonlar, beyaz bidonlar, PE içerikli atıklar ve daha birçok atık kendi içlerinde de ayrıştırılarak sürece dahil edilir. Ancak her birine benzer işlemler uygulanır. Örneğin, ayrıştırılan tüm plastik atıklar ayrı ayrı kırma işlemine sokularak burada granül hale getirilmek adına plastik çapak haline getirilerek aynı işlemlerden geçirilirler.
Metal hurdalar ise genellikle parçalayarak ya da boyutlarını küçülterek geri dönüştürülürler. Bu sayede hurdaların kalitesi, yoğunluğu arttırılır ve arındırılarak ham madde haline getirilir. Böylelikle de defalarca daha kullanılabilir bir hale gelir.
Tehlikesiz Atıklar Tesisine Gelen Atıklar
Tehlikesiz atıklar tesisleri genellikle pek çok atığın geri dönüştürüldüğü yerlerdir. Bu atıklar, IBC tanklar, sac variller, plastik bidonlar (mavi, beyaz…vb.), plastik kova, teneke atıkları, plastik çapaklar ve yongalar şeklinde ifade edilebilir.