Polivinil klorür ya da kısaltmasıyla PVC, vinil klorürden meydana gelen ve katı bir plastik özelliği gösteren bir maddedir. Kimyasal endüstride sıklıkla başvurulan bu madde en sık yapı sektöründe tercih edilir. Son yıllarda pek çok sektörde kullanılmaya başlanan PVC, geleneksel yapı malzemeleri arasında sayılabilecek olan ahşap, beton ve polimer kil gibi maddelerinde yerine kullanılmaya başlanan bir ürün olma özelliği gösterir.
Petrokimya tesislerinde imal edilen bir tür polimer olarak ifade edilebilecek olan bu madde, değişik katkı maddelerinin de desteğiyle plastik haline getirilerek kullanılır. Mukavemet derecesi yüksek olan, kimyasal etkilere dayanabilen ve aşınmaya karşı oldukça dayanıklı olan PVC, alevle yanmaya karşı direnç göstermektedir. Aynı zamanda döşeme kaplamaları, boru hatları, yapay deri imalatı süreçlerinde de kullanılır. Ancak, son dönemde ağırlıklı olarak kapı ve pencere malzemesi olarak kullanılmıştır.
PVC Maddeleri Nelerdir?
PVC iki temel maddeden meydana gelen bir üründür. Bunlar; Chiorine (tuz) ve Ethylene (ham petrol) şeklinde düşünülebilir. Bu bileşimler arasındaki kimyasal birtakım reaksiyonların ardından ise PVC meydana gelir.
Polivinil klorid genellikle monomer halde bulunan vinil kloridin polimerazsoyun ile imal edilir. Bu bağlamda da PVC sert bir plastik olur, daha yumuşak ve daha esnek hale getirilmek maksadıyla plastikleştiriciler eklenir.
Polivinil Klorür (PVC) Kullanım Alanları
Polivinil klorür diğer bir ifade ile PVC pek çok alanda kullanılan bir üründür. Bu sektörler genel anlamda yapı sektöründen ambalaj sanayiine, tıbbi malzeme üretiminden otomotiv sektörüne kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanabilir. Çünkü, PVC, günlük hayatın neredeyse her alanında yaygın bir biçimde tercih edilir.
Polivinil Klorür (PVC) Geri Dönüşümü
Polivinil klorür bu kadar yoğun bir kullanım alanına sahip olduğu içi geri dönüşüm süreçleri de çok önemli olarak değerlendirilir. Çünkü, bu kadar farklı sektör için her seferinde sıfırdan ürün üretmek çok maliyetlidir. Ancak, PVC geri dönüşümü sayesinde bu maliyet çok ciddi oranda düşürülebilir ve aynı zamanda da çevresel anlamda da artı bir değer sağlar. Bu nedenle PVC geri dönüşümü çok önemlidir.