Kompozit atık, birçok malzemenin bir araya gelmesiyle oluşan ambalajlardır. İki ya da daha fazla malzemenin uygun olan özelliklerini tek malzemede bir araya getirmek ya da yeni bir özellik ortaya çıkarmak için makro seviyede birleştirilmesiyle geliştirilen malzemelerdir.
Kompozit Atık Nedir?
Kompozit atık; kâğıt, plastik, metal, cam, ahşap gibi maddelerin beraber kullanılmasıyla elde edilen malzemelerdir. Bu malzemelerin içerisinde yer alan alüminyum, plastik ve kağıt gibi malzemeler ürünlerin raf ömrünü uzatır. Bu nedenle kompozit malzemeler başta ambalaj sektörü olmak üzere endüstriyel kullanımda da oldukça yaygındır. Kompozit atıklar geri dönüştürülebilir atık sınıfına girer.
Kağıt ve plastik karışımı malzemeden elde edilen kompozit ambalajlar meyve suyu ve süt ambalajı olarak yaygın şekilde tercih edilmektedir. Kompozit kutularda gövdeyi karton malzeme oluşturur. Özellikle gıda ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanılan kompozit malzemelerin mekanik metotlarla ayrıştırılması mümkün değildir.
Bu malzemeler aynı yoğunlukta atık olarak meydana gelmektedir. Kompozit atıklar içeriğinde yer alan malzemeler sebebiyle doğa için oldukça zararlıdır. Bu nedenle doğru şekilde geri dönüştürülmesi gerekir. Geri dönüşüm esnasında kompozit atıklar ayrılarak farklı işlemlere maruz bırakılır.
Kompozit Atıkların Geri Dönüştürülmesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine bağlı olarak, ülkemizde üretilen atıkların hacimce %50’sini kompozit atıklar meydana getirir. Birçok ürünün ambalajını oluşturan kompozit malzemeler doğa için büyük tehlike oluşturur. Kompozit atıkların çöpe atılması doğa açısından büyük risk teşkil eder. Bu nedenle kompozit atıklar diğer evsel atıklardan ayrı toplanmalı ve mutlaka geri dönüşüm sürecine dahil edilmelidir.
Kompozit atıkların geri dönüşümü sürecinde birçok işlem uygulanır. Kompozit atıklar ilk aşamada diğer atıklardan ayrılır. Öğütme makineleri yardımıyla parçalarına ayrıştırılmak için geri dönüşüm tesisine ulaştırılır. Öğütme işleminin ardından içeriğinde yer alan madde miktarına bağlı olarak atıklar ayrıştırılır. Ayrıştırılan maddelerin bir kısmı kağıt olarak geri dönüştürülmek üzere yoğurucuya gönderilir. Tüm dönüşümlerin ardından kalan alüminyumlar, tekrar eritilir ve alüminyum külçelerine dönüştürülür.
Ülkemizde kompozit atıkların geri dönüşümü ile ilgili ilerlemeler olsa da bu malzemelerin önemli bir bölümü çöplere karışmaktadır. Kompozit atıkların çevreye verdiği zarar göz önünde bulundurulduğunda kompozit atıkları çöpe karıştırmamalı, geri dönüşüme göndermeliyiz.