Polietilen ya da diğer bir ifade ediş biçimiyle PE olarak adlandırılan bu madde, kimyasal maddelere karşı oldukça etkin bir direnç gösteren bir plastik türüdür. Bu plastik çeşidi duruma göre düşük yoğunluğa ya da yüksek yoğunluğa sahip olabilir.
Polietilen’in Özellikleri Nelerdir?
Polietilen ya da PE olarak ifade edilen bu madde kalıplanabilen bir maddedir. Bu nedenle de ekstrüde edilebilme özelliğine sahip olmasının yanı sıra çeşitli biçimlerde kalıplara da dökülebilir. Aynı zamanda da oldukça ucuz bir malzeme olmasından kaynaklı olarak yapı sektörü tarafından da sıklıkla tercih edilen bir maddedir. Çünkü hem kolayca şekillendirilebilmekte hem de kalıplanabilmektedir. Bundan dolayı da yağmurun sıklıkla yağdığı bölgelerde sıklıkla oluk olarak kullanılır.
Polietilen maddesi genellikle suyu az emen, sert, sağlam, dayanıklı ve boyut tutarlılığı özelliğine sahip olan bir malzemedir. Bunun yanı sıra iyi bir gaz engelleyici özelliği vardır. Ayrıca da asit, gres ve petrol gibi kimyasallara karşıda dirençli bir profil çizer.
Polietilen Plastiğin Geri Dönüşümü
Geri dönüştürülmüş polietilen aslında bertaraf edilen plastiğin alınması ve yeniden öğütülmesi temelinde hareket eder. Bu hareketinin ışığında da kullanılabilir reçine üretilmesi neticesinde elde edilebilen bir maddedir. Daha sonraki süreçlerde ise işlemden geçmemiş polietilen ile harmanlanabilir. Ekstrüde edilen polietilen sayesinde film, torba ve tübaj gibi ürünler elde edilebilir. Geri dönüşüm polietilen, işlenmemiş polietilene kıyasla daha berrak bir yapıdadır.
Ayrıca, iki tür geri dönüştürülmüş polietilen vardır ve bunları sizin için derledik.
Kullanım Sonrası Geri Dönüştürülmüş Polietilen (PCR PE)
Tüketici atık yığınlarını gerekli prosesler geçtikleri takdirde çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılabilmektedir. Bu ürünler genel olarak, poşetleri, kaplar şeklinde düşünülebilir. PCR PE yani kullanım sonrası geri dönüştürülmüş polietilen, kullanılan polietilen malzemelerin türleri nedeniyle çeşitli yoğunluklara sahip bir yapıya kavuşabilir.
Üretim Sonrası Geri Dönüştürülmüş Polietilen (PIR PE veya Kullanım Öncesi Polietilen)
Filmin ekstrüde edilmesi ya da poşet ve tübaja dönüştürülmesi neticesinde kazanılan polietilen film artığı bu süreçte önemlidir. Çünkü, reçine üreticilerinin prosesleri kapsamında bakıldığında PCR PE üretilirken meydana gelen zorlukların bir kısmı PIR PE sürecinde meydana gelmez. Bunun ana nedeni impüritelere yani tozlara pek fazla denk gelinmemesidir. Ayrıca yoğunlukta değişken bir yapıdadır. Bu kapsamda da PIR PE’nin %100 geri dönüştürülmüş içerikten elde edilmesinin mümkün olduğunun altının çizilmesi gerekir.