Geri dönüşüm günlük yaşamımızda önemli bir yere sahiptir. Geri dönüşüm hem çevreye hem ekonomiye pek çok katkı sağlarken her maddenin geri dönüşüme dahil olabileceği düşünülebilir. Ancak bazı maddelerin kullanıldıktan sonra geri dönüşüm ile tekrar kullanıma sunulması söz konusu değildir. Her plastik geri dönüşüm sürecine dahil edilememektedir.
Maddelerin geri dönüşümü, çöp sahalarının büyümesini önleyerek çevreye ve ekonomiye karşı olumlu etki sağlar. Dünyada birçok ülke, atıkların önemli bir kısmını geri dönüştürmeye çalışır. Çevre kirliliğini azaltmanın ve dünyayı korumanın temel yollarından biri olan geri dönüşüm sürecinde geri dönüştürülebilen ve geri dönüştürülemeyen ürünler vardır. Çoğu plastik geri dönüştürülebilir. Ancak günlük yaşamda sıklıkla kullandığımız ve geri dönüştürülebildiğini düşündüğümüz ürünler aslında geri dönüşüm sürecine dahil edilememektedir.
Geri Dönüştürülemeyen Malzemeler Nelerdir?
Geri dönüşümü olmayan ürünler kullanımın ardından tekrar kullanma olanağı bulunmayan atıklardır. Bu atıkların geri dönüşüm yöntemleri ile çevreye kazandırılması söz konusu değildir. Günümüz teknolojisi hemen hemen her alanda geri dönüşüm yapabilse de plastik torbalar geri dönüştürülememektedir. Bunun yanı sıra pipetler, kâğıt bardaklar geri dönüştürülememektedir.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar. Geri kazanımı mümkün olmayan kağıtlar ise kaplama kağıtlar, kısmen gümüşlü kâğıtta kaplı olan kağıtlar, karbon kâğıdı, eski duvar kağıtları, plastik ve alüminyum ile kaplanmış kağıtlar, yollama çantaları, filtre kağıtları olarak sayılabilir.
Plastik pipetler: Pipetler sanılanın aksine geri dönüştürülememektedir.
Karton bardaklar: Birçok kişi karton bardakların geri dönüştürülebildiğini düşünse de kâğıttan yapılan bardaklar genellikle sıcak içeceği tutabilme özelliği kazanabilmesi için özel bir kaplama ile kaplanır. Bu da genel olarak geri dönüştürülemeyen bir malzemedir. Bu nedenle karton bardaklar genellikle geri dönüştürülememektedir.
Ambalaj kağıtları: Paketli gıdalar ve hediyeler için tercih edilen ambalaj kağıtlarının da pek çoğu geri dönüşüme dahil edilememektedir. Birçok farklı çeşitte ambalaj kağıdı geri dönüştürülebilir ancak geri dönüştürülemeyen birkaç çeşit bulunur. Özellikle folyolar ve parlak ambalaj kağıtları ilave maddeler içerdiğinden geri dönüştürülemez.
Kağıt havlu ve mendil: Kağıttan yapılması nedeniyle geri dönüştürülebileceği düşünülse de kağıt havlu ve mendiller geri dönüşüm tesislerindeki standart ölçülerin altında kalır.
Plastik poşetler: Plastik poşetler geri dönüştürülebilir ancak farklı bir sisteme gereksinim duyarlar. Plastik poşetler esneme özelliği nedeniyle geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılarak çalışmalarını engelleyecek zararlar verebilir.
Strafor köpük: Strafor köpük geri dönüşüm işlemleri milyarlarca yıl alabilir. Bu nedenle strafor köpük yerine alternatif malzemelerin kullanımı geri dönüşüm süreci açısından oldukça önemlidir.
Çeşitli cam malzemeler: Cam malzemeler farklı yapım süreçlerine tabi tutulurlar. Pencere, bardak ve aynaları üretmek içen tercih edilen camlar erime sıcaklığına etki eden kimyasal malzemelerle işlenir. Bu camlar geri dönüşüm tesislerinde yer alan makinelere hasar verebilir.
Floresan lambalar: Floresan lambalar, içerisinde az miktarda yer alan cıva elementi nedeniyle özel dikkat ister. Geri dönüşüme dahil etmeden önce içerisinde yer alan cıvanın bittiğinden emin olmak gerekmektedir.