Kimyasallara karşı direnç sahibi olan Polietilen, dünyadaki en yaygın plastiktir. Polietilen, kristal bir yapıya sahip olan termoplastik polimerdir.
Polietilenin yıllık üretimi göz önünde bulundurulduğunda, karşılaşılan üretim payı tonlarcadır. 1933’te keşfedilen bu madde, günümüzde yaşamın ve sektörlerin önemli bir parçası olmaktadır. Aynı zamanda kullanım alanları konusunda geniş bir yelpazeye sahip olan bu madde, elektronik, ulaşım endüstrileri, enerji iletimi, gıda ambalajları ve hayatta ihtiyaç duyulan daha birçok konuda yaşamı kolaylaştırmaktadır. Teknoloji ile buluştuğu andan itibaren gelişerek fonksiyonel kullanıma uygun olmaya başlamıştır.
Polietilen Nedir?
Polietilen; yarı iletken ve epey sağlam bir polimerdir. Genellikle aşina olunan türü, piyasadaki şeffaf renklisidir. Şeffaflığı ve yoğunluğu arasında bir bağlantı olan Polietilenin, yoğunluğu azaldığında şeffaflığı da azalmaktadır. Piyasada; düşük, orta ve yüksek yoğunluğa sahip üç çeşit Polietilen bulunmaktadır.
Polietilen Nerede Kullanılır?
Yaşamın hemen her alanında karşılaştığımız Polietilenin kullanıldığı pek çok yer vardır. Bu kullanım alanları aşağıdaki gibidir;
- Yalıtım malzemesi olarak kullanıldığı iş kolları vardır.
- Plastik şişe, kap ve kutuların üretiminde kullanılmaktadır.
- Plastik boru yapımında PE’den yararlanılmaktadır.
- Ambalajlarda ve paketleme işlemlerinde kullanılmaktadır.
- Mutfak gereçlerinin yapımı için de termoplastik polimerden faydalanılmaktadır.
- Aynı zamanda ayakkabı sanayi ve kaplama yapımında kullanılmaktadır.
Polietilen Geri Dönüşüm
Tükenmekte olan doğal kaynaklarımızın, çevrenin korumak ve çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak için geri dönüşüm oldukça önemli bir konudur. Bu konu üzerinde düşünüldüğünde plastik maddelerden yapılan ürünlerin doğada yok olması uzun bir zamana yayılmaktadır. Bu zaman içerisinde doğa ve insanlar oldukça zarar görür. Bu durum göz önüne alındığında geri dönüşümün önemi artmaktadır. Geri dönüşüme önem vermek demek, temiz bir geleceğe önem vermek demektir. Bu sebeple PE ürünlerin geri dönüştürülebilir olması ve birçok kez yeniden üretilebilmesi çok önemli bir detaydır.
Geri Dönüştürülmüş Polietilen Türleri
Geri dönüştürülen Polietilen, plastiğin başka bir şekilde kullanılabilmesi için bertaraf edilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bu sebeple Polietilen geri dönüşüm, plastiğin yeniden kullanımını sağlamaktadır. Meydana gelmiş olan yeni ve geri dönüştürülmüş Polietilenin; kullanım sonrası geri dönüştürülmüş Polietilen ve üretim sonrası geri dönüştürülmüş Polietilen olmak üzere iki türü bulunmaktadır.