Dünyamız ve doğamız kendi kendini yenileyebilen ve temizleyebilen mükemmel bir dengeye sahiptir. Fakat insanlar olarak içinde bulunduğumuz doğayı her geçen gün daha da çok değiştiriyoruz. Bu değişiklikler ve insanlar olarak yaptığımız beşerî müdahaleler yüzünden doğamızın dengesi bozulmakta ve dünyamız kendi kendini koruyamaz hale gelmektedir.
Bu değişimler ve müdahalelerin en önemli örneklerinden biri de doğayı kirleten atıklar ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketimidir. Kullandığımız ürünlerin atıklarının çöp olarak doğamızı kirletmemesi için atıkların geri dönüşümü çok etkili ve faydalı bir yöntem olmaktadır. Bu sebeple geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir ürünler kullanmalıyız.
Geri Dönüşüm Ne İşe Yarar?
Geri dönüşüm sayesinde kullandığımız plastik, metal, cam ve karton ham maddelerle yapılmış ürünleri defalarca kullanabilir ve doğamızı temiz tutmuş oluruz. Geri dönüşüm sayesinde doğamızı temiz tutabilmemizin sebebi atıkların çöp olarak doğada çözünmek için yıllar geçmesini beklemeden ve etrafı kirletmeden toplanıp yeniden bir hammaddeye çevrilebilmesidir.
Doğada bulunan bütün kaynak sınırlıdır. Üretilen her madde ve tüketilen her bir hammadde bu sınırlı kaynakların yeri doldurulamayacak şekilde kullanılması demek olmaktadır. Özellikle tekrar kullanılmamak üzere üretilen ve kullan-at olarak adlandırılan plastik ürünler ise doğamız için en büyük tehlikenin sebebi olmaktadır.
Geri dönüştürülmeden atılan ve bir yenisi için yeni hammaddeye ihtiyaç duyulan bütün ürünler sınırlı olan kaynaklarımızdan yenisini kullanmak zorunda kalmamıza sebep olur. Bu sebeple hem malzemeye dayanan masraf artarken hem de doğal kaynaklarımız gereksiz yere tüketilmektedir.
Plastik Geri Dönüşümü Faydaları Nelerdir?
Söz konusu olan madde plastik olduğunda ise tehlike daha da ciddi boyutlara gelmektedir. Yeni bir plastik ürünün üretilebilmesi için gereken enerji çok fazladır. Bu enerjinin elde edilmesi için sayısız çeşitte tonlarca toksik gaz atmosfere salınmakta ve birçok kaynak tüketilmektedir.
Plastiğin geri dönüşümünün sağlanması ile yeniden bir plastik madde üretmek için bütün bu masraflı ve kaynak sömüren sistemin tekrarlanması gerekmez. 1 ton plastik ambalaj geri dönüştürüldüğünde 14.000 kWh enerjiden tasarruf edilmiş olur.
Bu enerji tasarrufunun yanında özellikle toprakta ve suda çözünmesi yüzlerce yıl alan plastiğin doğada bulunması ile kaynaklanacak olan kirlilik de plastiklerin geri dönüşüm için toplanması ve ayrıştırılmasıyla azaltılmış olur.