Plastik aslında karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik veya inorganik elementlerin meydana getirdiği bir oluşumdur. Bu oluşuma monomer adı verilir. Monomer, basit yapıda bulunan moleküllü gruplardaki bağın koparılmasıyla beraber polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen addır.
Örnek vermek gerekirse, etilen bir monomer çeşididir ve monomerden meydana gelen polietilen ise aslında bir polimerdir. Bu özelliğiyle de günümüzde de en çok kullanılan plastiklerden biridir.
Yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı üzere, plastikler aslında doğada bulunmayan ve tamamen insanlar tarafından kimyasal reaksiyonlarla üretilen bir ürün olmaktadır ve plastik ilk üretildiğinde toz, reçine ya da granül hâlde olabilmektedir.
Plastikler 3 temel gruptan meydana gelmektedir. Bu gruplar; termoplastik, termoset ve elastomerdir. Bu plastik türlerine ek olarak günümüzde artan plastik kirliliği, yasal yükümlülüklerde yapılan değişiklikler ve toplumsal çevre bilincindeki artış nedeniyle, doğada güneş ışığı ve mikroorganizmalar yardımıyla parçalanabilen Biyobozunur plastik türevleri de üretilmeye başlanmıştır. Bunun yanı sıra çevreye daha az zararlı plastiklerin de geliştirilme çalışmaları devam etmektedir.
Günümüzde plastikler genellikle, ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, yeryüzündeki petrolün sadece %4’lük bir kısmı plastik üretimi amacıyla kullanılmaktadır. Plastik, diğer hammaddelerle karşılaştırıldığında daha ucuz ve ürün imalatının hızlı ve kolay olması sebebiyle endüstriyel anlamda sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle ambalaj sektörü, beyaz eşya, otomotiv, yapı, elektronik ve medikal gibi pek çok sektörde plastik ürünler üretilmekte ve kullanılmaktadır.
Plastik Atıklar
Plastik malzemeler gerek günlük yaşamda gerekse de endüstriyel anlamda sıklıkla kullanılan ve neredeyse hayatın her alanında bulunan malzemelerdir. Plastikten yapılmış nesnelerin bazıları, uzun yıllar boyunca kullanılmak üzere tasarlanmaktadır. Çok büyük bir bölümü ise kısa süreli kullanım için tasarlanıp üretilmekte ve tüketilmektedir. Örneğin; alışveriş poşetleri, şişeler, kaplar, gazeteler bu kapsamda değerlendirilebilmektedir. Ancak plastik, doğada yüzyıllarca bozulmadan kalabilmesi özelliği ile çevreyi tehdit edici bir yapıdadır. Günümüzde çevremizde ve dünyanın en uzak köşelerinde bile plastik atıklar bulunmaktadır. Plastikten elde edilen ve artık kullanılamayan her türlü plastik temelli öğe plastik atık olarak değerlendirilmektedir ve geri dönüştürülmesi mümkündür.