Plastikler, kolay şekil verilebilen ve esnetilebilen malzemelerdir. Doğada bulunan malzemelerden elde edilen plastikler, esnek ve dayanıklı olması, hafif yapısı ve kolay sterilizasyonu gibi özellikleri sebebiyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Plastik ambalajlar sanayii, endüstrinin çeşitli alanları, gıda sektörü gibi pek çok sektörde yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır.
Plastik malzemeler sağladığı pek çok avantaj nedeniyle pek çok sektörde yaygın olarak tercih edilmektedir. Enerji maliyetlerinin giderek artması ve doğal kaynakların sınırlı olması nedeniyle ambalaj malzemeleri arasında plastik malzemeler ekonomik olması nedeniyle kullanılmaktadır.
Plastik Türleri Nelerdir?
Polietilen (Polyethylene) PE: Polietilen yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Oldukça ekonomik olan polietilen deterjan, çamaşır suyu, şampuan şişeleri, motor yağı şişeleri ve çöp torbaları gibi birçok kullanım alanı vardır. Ayrıca kimyasal malzeme taşıyan tank ve depolarda, bidon, torba ve mutfak eşyaları yapımında tercih edilir. Asit-baz ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Polipropilen (Polypropylene) PP: Birçok sektörde yaygın olarak kullanılan plastik türüdür. Otomobil yan sanayii, sağlık hizmetleri ve beyaz eşya parçalarında yaygın olarak tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra çubuk, ketçap şişeleri, başlıklar gibi pek çok ürün polipropilenden yapılmaktadır.
Polistiren (Polystyrene) PS: İşlenebilme kolaylığına sahip bir plastik çeşididir. Ev eşyası parçaları, telefon, bilgisayar, elektrik ve elektronik sanayii için gerekli parçalar ve gıda, tekstil gibi pek çok sektörde yaygın olarak tercih edilmektedir.
Polietilen Tereftalat (Polyethylene Terephtalate) PETE ya da PET: Pet şişe ismini bu malzemeden almaktadır. Su, meşrubat ve yağ şişelerinin ambalajlanmasında tercih edilmektedir. Hafif ve dayanıklı olması sebebiyle pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. PET geri dönüşüm için uygun bir malzemedir. PET atıklar sentetik elyaf veya dolgu malzemesi olarak değerlendirilebilir.
Poliamid (Polyamide) PA: Yüksek dayanıma ve kimyasal özelliklere sahip, hafif ve pek çok çeşidi bulunan termoplast bir malzemedir. Elektrik tellerinin yalıtımı, elektrikli battaniyeler, kumaş, metal mobilya kaplamaları, gıda endüstrisi gibi pek çok alanda tercih edilmektedir.
Polyester: Tekstil sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Sert ve ısıya dayanıklı, kötü hava koşullarından etkilenmeyen ve kimyasallara karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Polivinil Klorid (Polyvinyl Chloride) PVC: Fiziksel dayanımı iyidir. Çevre koşullarına dayanıklı, düşük maliyetli bir plastiktir. Boru yapımında, su hortumlarında, yer döşemeciliğinde, gıda ambalajlarında, pencere çerçevelerinde, kapılarda kullanılmaktadır.
Polikarbonat (Polycarbonate) PC: Hava ve ultraviyole ışıklara karşı dirençli bir plastiktir. Sokak ve trafik lamba armatürleri, elektronik parçalar, iş makinelerinin gövde yapımında kullanılmaktadır.
Akrilonitril Bütadien Stiren (Acrylonitrile Butadiene Styrene) ABS: Darbe dayanımı yüksek ve işlenmesi kolay bir üründür. Anahtar kutuları, telefon gövdeleri, askeri amaçlı tüfek dipçikleri ve bina inşaat malzemeleri yapımında tercih edilir.
Poliviniliden Klorid (Polyvinylidene Chloride (PVDC): Yiyecek paketlemede yaygın olarak kullanılan bir plastik çeşididir.