AVM ve marketlerde 1 Ocak 2022 tarihiyle yeni dönem başlıyor. Artık kâğıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajların AVM ve marketlere iade edilmesi durumunda depozito sistemi uygulamaya başlanıyor. Artık kâğıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlar artık alış-veriş yapılan yerlere geri getirildiğinde ücreti geri alınabilecek.
Depozito uygulaması kapsamında kağıt, plastik, metal ve cam gibi çeşitli ambalaj atıklarının çöpe gitmesinin önüne geçilerek geri dönüştürülmesi söz konusudur. Bu yeni uygulamayla geri dönüşüme teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Geri dönüşüm atıkların piyasaya ve ekonomiye katılması hedeflenmektedir.
Depozito İade Sistemi ile Geri Dönüşüme Katkı Sağlanacak
Dünya genelinde nüfus artışı ve sanayileşme beraberinde atık sorunlarını da getirmektedir. Özellikle plastik atıklar doğaya en çok zarar veren atık türleridir. Özellikle hurda plastik atıklar doğada binlerce yıl içerisinde kaybolabilmektedir. Plastik atıklar dünyanın ekolojik dengesinde önemli tahribata sebebiyet vermektedir. Plastiklerin geri dönüşümü çevrenin korunması açısından oldukça önemlidir.
Türkiye genelinde her yıl ortalama 20 milyar atık üretimi söz konusudur. Ülkemiz açısından oldukça yüksek olan atıklar çevre ve doğal kaynaklar açısından risk taşımaktadır. Çevrenin ve doğal kaynakların korunması ve atık miktarının azaltılması sürdürülebilir bir dünya için oldukça önemlidir. Bu nedenle geri dönüşüm konusunda farkındalığın artırılması ve atıkların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi oldukça önemlidir.
1 Ocak 2022 tarihinde uygulanmaya başlanacak olan bu sistem “Depozito İade Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Atıkların geri dönüşüm sürecine dahil edilerek çevrenin korunması ve kaynakların verimli kullanılması amaçlanmaktadır. Depozito sistemiyle geri dönüşüm konusunda farkındalığın artırılması ve doğal kaynakların daha etkin korunması hedeflenmektedir.
Depozito iade sistemiyle birlikte ambalaj atıklarının geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi sağlanacaktır. Depozito iade sistemiyle beraber iade edilmeye teşvik edilen ambalajlarla yaklaşık 1 milyon ton ek atığın doğaya salınmasının engellenmesi amaçlanmaktadır. Geri dönüşüm sürecine dahil edilecek ambalajların ekonomiye yaklaşık 1.4 milyar TL kadar katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Kağıt, cam, plastik ve metal gibi atıkların çevreyi tahrip etmemesi amaçlanmaktadır. Geri dönüşümle birlikte mevcut olan hammadde gereksinimi, yeni doğal kaynaklar harcanmadan sağlanacaktır. Bu sayede sınırlı kaynaklar da korunmuş olacaktır.
Saydaş Plastik geri dönüşüm sürecinde hizmet vermektedir. Ülkemizin geri dönüşüm sektöründe örnek firmaları arasında bulunan Saydaş Plastik, plastik ürünlerin geri dönüşümünü sağlayarak piyasayla yeniden buluşmasını sağlamaktadır.