Geri dönüşüm, kullanım süresi dolan ve artık kullanımı doğa için zararlı olan her türlü maddenin yeniden değerlendirilmesine verilen isimdir. Bu maddeler karton, cam, plastik, metal gibi her türlü hammaddeden olabilir. Atıkların yeniden değerlendirilmesi ancak geri dönüşüm ile mümkündür.
Geri dönüştürülmeyen atıklar doğada âtıl halde ve zararlı kimyasallar yayarak doğadaki yaşamı etkileyecek şekilde çözünmeden kalırlar. Geri dönüşüme uğrayan atıklarsa gerekli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçerek ikinci bir hammaddeye dönme şansına sahip olur.
Geri Dönüşümün Faydaları Nelerdir?
Geri dönüşüm sayesinde başka ikinci bir hammaddeye dönen atıklar ile kaynaklar aşırı derecede kullanılmamış olur. Bunun sebebi ise geri dönüşümün bir maddeyi üretmek için tekrar tekrar halihazırda doğada atığı var olan bir hammaddeyi üreterek kaynakları kullanma ihtiyacını azaltmaktır.
Geri dönüşüm aynı zamanda temel prensibi olan atık dönüşümü sayesinde doğadaki kirliliği de azaltır. Örnek vermek gerekirse, atık kâğıdın geri dönüşümü hava kirliliğinde %74 ila %79 arasında bir oranda, su kirliliğinde %35 ve su kullanımına %45 oranında azalmaya yardımcı olur. Yine örnek üzerinden ilerlersek, 1 ton atık kâğıdın geri dönüşümü 8 ağacın kesilmesini engelleyecektir. Bu durum sera gazı salınımının azalmasını de destekleyerek doğamızı koruyacaktır.
Doğaya olan bu güçlü faydalarının yanında karton, cam, metal ve plastik gibi ürünlerin dönüştürülmesi kaynak tasarrufu yoluyla ekonomiye de katkıda bulunur. Ülkemizde hurda malzeme ithalini geri dönüşüm sayesinde ciddi oranda azaltma şansına sahibiz. Bu da ithalatta döviz harcamalarını azaltacaktır.
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Sizin de evinizde çöplerinizi ayrıştırarak katkıda bulunabileceğiniz geri dönüşüm süreci kaynakları toplamakla başlar. Belediyeler, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen özel atık toplama noktalarında atıklar toplanır ve çöplerden ayıklanır.
Atıkları kendi içinde sınıflandırmaksa oldukça önemlidir ve siz de evinizde bu şekilde atıklarınızı çöplerden ve kendi içlerinde ayırıp uygun yerlere bırakarak bu süreci kolaylaştıracak bir adım atabilirsiniz. Cam, plastik, metal ve kâğıt gibi atıklar ayrıştırılıp temizlendikten sonra bir balya haline getirilir ve geri dönüşüm tesisine gönderilir.
Geri dönüşüm tesisine giden balyalar yeniden kullanıma hazırlanmak için gerekli fiziksel ve kimyasal aşamalardan geçerek yeniden kullanıma hazır hale gelir. Yapısına uygun bir şekilde yeniden kullanıma kazandırılan ürünler pazara çıkarılarak tüketiciye sunulur ve yeni kaynakların tüketilmesine gerek kalmadan yeni maddeler elde edilmiş olur.