Pek çok tehlikeli atık veya tehlikeli kimyasal madde, çevreye ve canlılara risk oluşturacak bir özellik barındırmamaları için bazı tedbirler alınarak kullanılabilmektedir. Kontrol edilemeyen bu maddeler doğrudan ya da dolaylı olarak canlılara olumsuz yönde etki etmektedir. Bundan dolayı tehlikeli atık ve kimyasalların diğer atıklardan ayrı tutularak en uygun şekilde toplanıp ayrıştırılarak işleme tabi tutulması çevre ve canlılar için en doğru davranış olacaktır.
Kimyasal atıkların imhası ve geri kazanımı, kontamine olmuş atıkların arındırma işleminden geçmesi ile uygun süreçler uygulanarak yapılmaktadır. Bu sayede doğa için risk barındırmamakla birlikte, kimyasalların geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye kazandırılmaktadır.
Kontamine Metal Geri Dönüşümü
Endüstriyel süreçlerde kullanılan metaller, pek çok kirletici sebebi ile kullanım sonucunda oldukça zararlı bir hale gelmektedir. Bu sebeple kirli atık metallerin doğrudan ergitme ile geri dönüştürülmemesi gerekmektedir. Öncelikli olarak metallerin içinde kalan kirleticilerin temizlenmesi sağlıklı ve doğru bir geri kazanım süreci için önemli bir detaydır. Uygun teknikler kullanılarak kirleticilerden arındırılan metaller sıklıkla inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği içeriğinde tehlikeli maddelerin öğütme parçaları, demir ve çelik, krom, alüminyum, titanyum gibi metaller dışında bu maddelerin işlenmesi ile ortaya çıkan metal talaşları, makine çamurları ve kumlama atıkları gibi maddeler tehlikeli atık kategorisinde bulunmaktadır.
Kontamine Varil Geri Kazanımı
Kontamine atıklara özel tesislerde özel çözümlerle kimyasal atıkların geri dönüşümü gerçekleştirilmektedir. Kontamine olmuş kimyasal atıklar arasında yer alan variller, birçok arındırma ve düzeltme işlemleri ile ülke ekonomisine kazandırılarak hem ekonomik açıdan hem de çevresel açıdan tasarruf sağlanmaktadır.
Tesislerdeki parçalama makinesinden geçen kontamine atıklar, parçalama işleminden önce pek çok kimyasal temizleyici kullanılarak üzerinde bulunan kimyasallardan arındırılmaktadır. Kontamine variller, ayrıştırılarak depolanmaktadır. Daha sonra ise solvent gibi kimyasallar çözücülerle temizlenmektedir.
Kullanılamaz haldeki varillerin ve ambalajlarının geri kazanımı; çevresel ve ekonomik tasarruf, verimli bir kullanım ve doğal kaynakların korunması için oldukça önemlidir. Sektöre yeniden kazandırılan kontamine variller, çevre kirliliğini de önleyecek bir şekilde temizlenerek geri dönüşüm işlemlerinden geçirildiğinden dolayı gelecek nesiller için önemlidir.