Plastik atıklar, yeryüzüne ve denizlere büyük zararlar verir. Küresel ısınma, su kirliliği, iklim değişikliği gibi tehlikelere engel olmak için plastik atık geri dönüşümü oldukça önemli bir konudur. Plastik geri dönüşüm tesisleri, kullanılmış plastik malzemelerin ayrıştırılarak tekrar üretimde kullanılmasını mümkün kılar. Sürdürülebilirlik bakımından önemli olan plastik geri dönüşümü işlemi şehirlerde bulunan plastik geri dönüşüm tesislerinde yapılır.
Tabiat sorunlarının artması ile birlikte insanların çevre konusundaki duyarlılıkları da artmıştır. Bu durum, geri dönüşüm tesislerinin öneminin artmasına sebep olmuştur. Bu tesisler aynı zamanda hükümet ve belediyelerin desteğini alır.
Plastik Geri Dönüşüm Tesisleri Ne Yapar?
Plastik atıklar, denizlerin kirliliğinden yeryüzündeki doğal kaynakların verimsiz bir şekilde tüketilmesine kadar birçok açıdan zararlıdır. Dolayısıyla plastik hurdaların tekrar değerlendirilmesi doğaya sayısız yarar sağlar.
Plastik geri dönüşüm işlemi, tesislerdeki geri dönüşüm hatları ile gerçekleştirilir. Geri dönüşüm sistemleri ve makineler topluluğu olan bu hatlar; plastik malzemelerin türüne bağlı olarak farklı çalışma sistemlerine sahiptir. Her atık malzeme aynı geri dönüşüm hattında dönüştürülmez. Her atık malzeme kendi yapısına uygun hatlarda geri dönüşüme tabi tutulur.
Plastik geri dönüşüm tesisleri, plastik hurda ürünlerin çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra geri dönüşüm işlemine tabi tutulmasına olanak veren tesislerdir. Plastik atıkların tesise alınmasının ardından cinslerine göre ayrıştırılır. Ardından tesiste yıkanan plastikler, kırma makinelerinde kırılır ve küçük parçalar haline getirilir. Daha sonra bu parçalar birçok işlemden geçerek kurutulur. Kurutma işleminin ardından parçalar eritilir. Yavaşça eriyen parçalar, filtrelerden geçirilerek kesme işlemine tabi tutulur ve boyutlandırılır. Bu işlemin ardından plastik atıklar, plastik ham maddesi olan granül haline getirilmiş olur ve tekrar üretimde kullanılabilir.
İstanbul Avrupa Yakası Plastik Geri Dönüşüm Tesisi
İstanbul, yoğun bir nüfusa sahip olduğu için birçok plastik atık ve plastik hurdanın çıktığı şehirlerin arasında ilk sırada yer alır. İstanbul Anadolu Yakası’ndaki plastik geri dönüşüm tesislerinin geniş plastik geri dönüşüm hattı vardır.
Plastik malzemelerin doğaya verdiği zararları en aza indirgemek için bu tesisler doğada sürdürülebilirliğin sağlanması konusunda da önemli bir konumda bulunur. Saydaş Plastik olarak 4 bin m² alana kurulu 2 tesisimiz ile doğadaki plastik kirliliğini engellemek için plastik atıkların geri dönüştürülmesine imkân sağlıyoruz.