WWF – Türkiye yani Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından “Net Sıfıra Giden Yolda Adil Dönüşüm İçin Yol Haritası” başlıklı yeni bir rapor yayınlandı. Türkiye’nin kömürden adil çıkış için bir yol haritası sunulan bu rapor, 2053’ yönelik net sıfır emisyonlu ülke olma vizyonuna paralel bir şekilde yayınlanmıştır. Bu raporda; Türkiye’nin kömüre dayalı elektrik üretiminden çıkış sürecini bölgesel şartları göz önünde bulundurularak katılımcı ve kapsayıcı olarak planlaması gerektiği vurgulanmıştır.
Kömürden Çıkış ve Yeşil Yatırım
Sabancı ve Boğaziçi Üniversitelerinden akademisyenler ile bağımsız araştırmacıların, S360 ve WWF – Türkiye uzmanlarının da katkısı ile hazırladığı Net Sıfıra Giden Yolda Adil Dönüşüm İçin Yol Haritası raporu, milli ölçekte net sıfır yol haritası ve bunun bir parçası olan kömürden çıkış stratejisiyle kömür bölgelerinde adil geçişin birbirleri ile bağlantılı bir şekilde planlanarak uygulanması gerektiğine dikkat çeker.
Net Sıfıra Giden Yolda Adil Dönüşüm İçin Yol Haritası raporuna göre, kömürden çıkış süreci ve sonrasının demokratik ve kapsayıcı bir biçimde ele alınarak kömür sektöründe çalışanların haklarının ve geçimlerinin muhafaza edilmesi önemlidir. Bu durum, bahsi geçen bölgelerde yeni istihdam ve insana yakışır iş imkanları yaratan, doğal kaynakları ve doğal yaşantıyı muhafaza eden, toplumsal eşitsizlikleri azaltan eşitlikçi, sürdürülebilir, adil ve dirençli bir kalkınma politikasının belirlenerek uygulanması demektir.
Tarım ve enerji sektörleri adil dönüşüm planlamasının bir parçasıdır. Bu sektörlere yapılacak olan yeşil yatırımlar ile;
- Konvansiyonel tarımdan ziyade organik tarıma %20 oranında daha fazla yatırım yapılması halinde 219.000 kişi daha fazla istihdam edilebilir. Aynı zamanda 4,2 milyon ton sera gazı emisyonu tasarrufu elde edilir.
- Aynı miktarda yatırım fosil yakıtlar yerine enerji verimliliğine yapıldığı zaman 2 ila 3 kat daha fazla istihdam sağlanabilir.
- Aynı miktarda yatırım yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiye yapıldığı zaman fosil yakıtlara yapılan yatırımın getireceği 12.505 kişilik istihdama karşı, güneş enerjisi yatırımı 12.584 ila 34.165, rüzgâr enerjisi yatırımı ise 7.061 ila 35.486 kişilik istihdam potansiyeli sağlayabilir.
Bütün Alanlarda Kapsamlı Bir Dönüşüme Gereksinim Vardır
Net Sıfıra Giden Yolda Adil Dönüşüm İçin Yol Haritası raporu hakkında açıklama yapan WWF – Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Türkiye geçtiğimiz yıl Paris Anlaşması’na taraf olmuştu. 2053 yılına yönelik net sıfır vizyonu ortaya koymuştu. Bu vizyona giden yolda ilk olarak enerji sektörü olmak üzere bütün alanlarda kapsamlı bir dönüşüme gereksinim vardır. Emisyonların üçte birine sebep olan elektrik üretiminde kömürden çıkış bir alternatif değil, zorunluluktur.
Güneş ve rüzgâr başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarını artırarak bu süreç 2030’da tamamlanabilir. Aynı zamanda rapordaki çözümlemeler tarım ve enerji sektöründe yeşil yatırımların büyük bir istihdam potansiyeli olduğunu gösterir. Fakat bu dönüşümün mali tarafı kırılgan grupların sırtına yüklenmemelidir. Raporda ülke için katılımcı ve adil bir dönüşüm sürecinin nasıl olabileceğine dair yol haritasını meydana getirmeye çalıştık.” şekline konuşmuştur.