Plastik malzemeler dayanıklı, esnek ve maliyeti az maddelerdir. Maliyeti az olması nedeniyle yaygın olarak hemen hemen her alanda kullanılan plastik malzemeler genellikle tek kullanımlık malzemeler olarak üretilmektedir. Plastik malzemeler kullanıldığında çöpe atılması halinde çürümez, çözünmez. Bozulmadan yeryüzünde binlerce yıl kalabilen plastikler, doğaya ve çevreye hasar veren malzemelerdir.
Çevre kirliliği ve küresel ısınma günümüzün en önemli problemleri arasında yer almaktadır. Dünya genelinde aşırı sanayileşme ve tüketim beraberinde büyük atık problemleri de meydana getirmektedir. Hurda plastik atıklar çevreye en çok zarar veren atıklardır. Bu durum da çevrenin kirlenmesine ve çeşitli problemlere neden olmaktadır
Plastiklerin Çevreye Verdikleri Zararlar
Plastik malzemeler doğada birikerek tehdit oluşturmaktadır. Plastikler geri dönüştürülebilen malzemelerdir. Plastik geri dönüşümüyle malzemenin başka bir formda tekrar kullanımı söz konusudur. Aklınıza gelebilecek her türlü plastik geri dönüşüm firmaları aracılığıyla geri dönüştürülebilmektedir. Geri dönüştürülebilen malzemeler tekrar kullanıma hazır hale getirilmektedir.
Plastik malzemelerin doğaya zarar vermemesi için geri dönüşüm sürecinden geçmesi gerekir. Plastik geri dönüşüm süreciyle tekrar kullanıma kazandırılır. Plastik geri dönüşümüyle hem enerji tasarrufu sağlanır hem de çevre korunmuş olur. Plastik geri dönüşümü pek çok açıdan kazanç sağlamaktadır. Ayrıca plastik geri dönüşüm sayesinde enerji tasarrufunun yanı sıra doğal kaynaklarının korunması da sağlanmaktadır.
Hangi Plastikler Geri Dönüştürülebilir?
Plastik atıkların geri dönüşümü aşamasında plastik geri dönüşüm firmaları hizmet vermektedir. Geri dönüşüm işlemleri atıkların sınıflandırılmasına göre farklı basamaklardan oluşmaktadır. Geri dönüştürülebilen maddeler; plastik, hurda plastik, kâğıt, alüminyum, cam, varildir. Ayrıca, İBC tank, piller, motor yağı, kontamine, elektronik atık, organik atık ve akümülatör de geri dönüşümü yapılan ürünlerdir.
Polietilen Tereftalat: Meşrubatlar, su şişeleri, kavanozlar
Polipropilen: Plastik şişeler, elektrik sanayi, mutfak eşyaları.
Polistiren: Yalıtım malzemeleri ve oyuncaklar.
Düşük Yoğunluklu Polietilen: Filmler, ambalajlar, sera örtüleri ve elektrik sanayi.
Polikarbonat: Naylon malzemeler
Plastik malzemelerde geri dönüşüm sürecine dahil edilip edilemeyeceğinin belirlenmesi amacıyla plastik reçine numarası tanımlama sistemi kullanılmaktadır. Bu sistem ürün kontrolleri ve geri dönüşüm malzemelerinin sınıflandırılması için kullanılan kodlardır.