Kimyasal enerjiyi doğrudan elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolayan piller, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız ürünler arasında yer alır. Kullanım ömrünü tamamlamış veya çeşitli sebeplerden dolayı kullanılmayacak duruma gelmiş piller ise atık pil olarak adlandırılmaktadır. İçerisinde cıva, kurşun, nikel gibi ağır kimyasallar bulunan piller, atık olması durumunda çevreye ve insan sağlığına birçok açıdan zarar vermektedir. Bu nedenle atık pillerin atık pil kutusuna atılarak geri kazandırılması gerekmektedir.
Atık pillerin diğer atık maddeler ile suya, doğaya karışması, çevreye geri dönülemez zarar verebilir. En basitinden atık pillerin içerisinde bulunan kimyasal maddeler, vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak inanılmaz bir çevre kirliliğine sebep olabilir. Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına zararları konusunda detaylı bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Atık Pil Nedir?
Atık pil, kullanım ömrünü tamamlamış veya fiziksel olarak zarar gördüğü için işlevini yerine getiremeyen pillerdir. Ülkemiz, pil ihtiyacını genellikle diğer ülkelerden ithal ederek karşılamaktadır. Fakat ithal ettiğimiz piller içerisinde ağır metal olan cıva bulunmamaktadır. Kadmiyum maddesi ise kullanıldığı tür itibariyle yaklaşık %2-3 civarında bir paya sahiptir. Bu durum, pil üreticilerinin ağır metalleri daha az kullanarak çevre dostu bir üretim gerçekleştirdiklerini ortaya koymaktadır.
Ancak pillerin içerisinde hala karbon, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır, alüminyum gibi kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin çevreyi ve doğayı kirletmemesi için atık pilleri, çevreye veya çöpe atmamaya özen göstermeliyiz. Atık pilleri pil atık kutusuna atarak geri dönüşümüne destek olmak, çevremize ve geleceğimize yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biridir.
Atık Pillerin Çevreye ve İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?
Atık pillerin doğaya verdiği zararlar oldukça fazladır. Atık piller, doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığı için de son derece zararlıdır. Atık pil kutusuna atılmadan ve geri dönüştürülmeyen atık pillerin çevreye ve insan sağlığına pek çok açıdan zararlıdır.
Atık piller, çöpe atıldığı takdirde katı atık depolama sahasında bozularak içerisindeki kimyasal maddeler serbest hale geçer. Doğada bozulmayan cıva ve cıva bileşikleri, halk sağlığını olumsuz etkileyen toksik bir maddedir.
Pil içerisinde bulunan ağır metallerden biri de kadmiyumdur. Toksik bir kimyasal madde olan kadmiyum ve bileşikleri, çöpte bulunan pilden serbest hale geçerek suya karışabilir. Kadmiyumlu su, içme suyuna ve toprağa karışarak doğadaki besin zincirinin bozulmasına sebep olurken aynı zamanda içme suyu ile insan vücuduna karışabilir.
Pillerin içinde bulunan bir diğer ağır metal ise kurşundur. Kurşun insan vücuduna solunum, içme suyu ve gıdalar ile girer. Vücuda giren kurşun ciğerlere ulaşarak kana karışmaya başlar. Kurşun dolaşım sistemindeki kan ile karaciğer, böbrek, beyin ve kas gibi yumuşak dokularda 35-40 gün bekler. Daha sonra kemik ve diş gibi sert dokularda yarılanma süresi 20 yılı bulmaktadır. İnsan vücudundaki kurşun; işitme bozukluğuna, sinir iletim sisteminde ve hemoglobin bileşiminde düşmeye, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasın kısırlığa, kansere ve ölüme dahi neden olabilir.
Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller, gün geçtikçe serbest hale geçer, sızıntı suyu ile yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine sebep olur. Kirlenen yer altı sularını arıtmak son derece maliyetlidir.
Çöp yakma tesislerinde ise yanma ile pil içerisindeki bir grup ağır metal uçucu hale geçerek yeryüzünde geniş bir alana yayılarak akarsuların ve göllerin kirlenmesine neden olur.
Atık Pillerin Geri Dönüşümü
Günlük olarak sıklıkla kullanılan taşınabilir pillerin geri dönüşümü açısından önemli üç unsur bulunmaktadır. Bu unsurları şöyle sıralayabiliriz:
- Atık pillerden ortaya çıkabilecek zararlı gazlardan ve maddelerden alıcı ortamları korumak,
- Atık pillerin içerdiği ağır metallerin toprağa ve suya karışmasının önüne geçmek,
- Pillerin bünyesindeki bazı metalleri geri dönüştürerek ekonomik kazanç yaratmak.