Plastik granül, en genel tanımıyla farklı boyut ve şekillerde üretilen ham maddelerdir. Plastik granüller eritilerek kalıba döküldüğünde pratik bir biçimde şekil alır. Bu nedenle plastik granül hammadde, farklı sektörlerde tercih edilir. Plastiğin hammadde formu olan plastik granül, düşük maliyet ve kolay imal edilebilir olması sebebiyle günümüzde sıkça kullanılır.
Endüstriyel alanda tercih edilen plastik granüller, içeriğinde bulunan maddeye göre çeşitlere ayrılır. Plastik granül çeşitleri, ambalaj sektöründen otomotiv sektörüne kadar birçok alanda tercih edilir. Atık plastikler, plastik granül haline getirilerek yeniden üretimde kullanılabilir. Plastik granül hammadde, çeşitli depolama ve saklama koşullarına uyum sağlaması sebebiyle avantajlıdır.
Plastik Granül Nedir?
Plastik granül, plastik malzemelerin üretiminde kullanılan küçük taneler halindeki hammadde formudur. Granül hammadde, termoplastik bir polimer çeşidi olarak karşımıza çıkar. Genellikle polimerlerden üretilen plastik granüller, düşük maliyetli olması sebebiyle birçok endüstriyel uygulamada kullanılır.
Plastik granüller, çeşitli işlemler ile monomer propilenin polimer biçimine getirilmesiyle üretilir. Asit ve bazlara karşı dayanıklı olan plastik granül hammaddeler, kullanıldığı parçaların da dayanıklı olmasını sağlar. Bu nedenle otomotiv yedek parça sektöründe sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca sürtünme katsayısının düşük olması sebebiyle elektrik yalıtımı alanında da üst düzey performans gösterir.
Plastik Granül Hammadde Ne İşe Yarar?
Plastik granül malzeme, plastik endüstrisi sektörünün hammaddesidir. Plastik endüstrisinde PE olarak adlandırılan propilen granül malzemeler, darbeye ve kimyasal solventlere yüksek mukavemet gösterir. Plastik granüller, yorulmaya karşı oldukça dayanıklı bir malzemedir.
Plastik granüller, plastik ürünlerin özelliklerini belirlemek için tasarlanan ham maddelerdir. Farklı polimer türleri, farklı sıcaklıklarda ve basınçlarda farklı özelliklere sahip olabilir. Gelişen teknoloji sayesinde granüllerin boyutu, şekli ve bileşimi değiştirilerek, granül hammaddelerden elde edilen son ürünler farklı özelliklere sahip olabilir.
Plastik granül dayanıklılık gösteren yapısı sebebiyle otomotiv sektöründe sıklıkla tercih edilir. Araba parçalarından günlük olarak kullandığımız gıdaların ambalajına kadar farklı endüstriyel ürünlerin üretilmesinde kullanılır.
Plastik Granül Çeşitleri Nelerdir?
Plastik granüller, farklı polimerlerden üretilir. Plastik granüllerinin renk, yapı ve biçim bakımından farklı özelliklere ve kullanım alanına sahiptir. Farklı sektörlerde sıklıkla tercih edilen plastik granül hammadde çeşitleri şöyle sıralanabilir:
- Polietilen (PE) Granüller: PE granüller; düşük yoğunluklu, yüksek yoğunluklu (HDPE) veya lineer düşük yoğunluklu (LLDPE) olabilir. Ambalaj, tarım, inşaat, tekstil ve otomotiv endüstrilerinde kullanılırlar.
- Polipropilen (PP) Granüller: PP granüller; yüksek sıcaklığa karşı dayanıklı yapısı ile öne çıkar. Polipropilen granüller, düşük yoğunluk ve kimyasal direnç özelliklerine de sahiptir. Ambalaj, tekstil, tıp ve otomotiv endüstrilerinde kullanılırlar.
- Polivinil klorür (PVC) Granüller: Sert yapıya sahip olan PVC granüller, mukavemet ve kimyasal direnç özellikleri ile bilinir. Elektrik, inşaat, otomotiv ve tıp endüstrilerinde tercih edilir.
- Polistiren (PS) granüller: PS granüller, sert ve şeffaf plastik granüllerdir. Gıda ambalajı, elektronik cihazlar, mobilya ve oyuncaklar gibi endüstrilerde kullanılır.
- Polikarbonat (PC) Granüller: PC granüller; yüksek sıcaklık dayanımı, şeffaflık ve darbe dayanımı özellikleri öne çıkar. Genellikle otomotiv, elektronik, tıp ve spor malzemeleri endüstrilerinde tercih edilir.
- Poliamid (PA) Granüller: Sert yapıları ile yüksek mukavemet gösteren PA granüller, sıcaklık dayanımı özelliği ile öne çıkar. Genellikle otomotiv, elektronik, tıp ve tekstil endüstrilerinde kullanılır.
Plastik Granül Hammadde Nerelerde Kullanılır?
Tek kullanımlık plastik ürünler, günümüzde çevreyi tehdit eden önemli bir unsurdur. Plastik bardaklar, çatallar, kaşıklar, tabaklar, pet şişeler, tek kullanımlık tıbbi aletler sadece bir kez kullanılmalarına rağmen doğaya bırakıldıklarında doğada yüzlerce yıldır çözünmez. Bu nedenle plastik geri dönüşümü doğanın geleceği için oldukça önemlidir.
Plastik granül kullanım alanları bakımından çeşitlilik gösteren hammaddeler arasında yer alır. Plastik granüllerden elde edilen ürünler, düşük maliyetlidir. Bu sebeple plastik; oyuncak imalatında, otomotiv ve inşaat sektöründe, gıda ambalajlarında, elektronik yalıtımda, mutfak eşyalarında yaygın olarak kullanılır.
Plastik geri dönüşüm tesislerinde tek kullanımlık ve uzun yıllar kullanılmış ancak artık kullanılamaz hale gelmiş plastik atıklar, tekrar kullanılmak üzere plastik granül haline getirilir. Granül hammadde haline getirilen plastik atıklar farklı endüstrilerdeki ürünlerin üretiminde kullanılabilir.
Elektronik ve beyaz eşya sektörü de plastik granüllerin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biridir. Geri dönüştürülmüş plastiğin değer kazandığı bir diğer sektör de kuşkusuz otomotiv sektörüdür. Otomotiv sektöründe tercih edilen plastik ürünlerin üretimi sebebiyle plastik granül çeşitleri sıklıkla tercih edilir.
Plastik Granül İmalatı Nasıl Yapılır?
Plastik granül imalatı, genellikle geri dönüşüm tesislerinde gerçekleştirilir. Plastik granül üretimi, toplanan plastik atıkların tır ve kamyonlarla geri dönüşüm tesisine getirilmesi ile başlar. Geri dönüşüm hattına dökülen plastik atıklar; yıkama, ayrıştırma, kırılma, parçalama gibi işlemlerin ardından granül haline getirilir.
Pek çok sektörde tercih edilen plastik granüller hakkında detaylı bilgi almak için https://saydasplastik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.