Gerek günlük hayatta gerekse çalışma hayatında kimyasal maddeler sıklıkla kullanılmaktadır. Aslında kimyasal madde, element ve bileşiklere verilen genel bir addır. Her ne kadar genel algıda “kimyasal madde” tanımından tehlikeli oldukları akla gelse de bazı kimyasallar çok tehlikeli, bazıları ise o kadar tehlikeli oluşturmamaktadır. Bu nedenle de kimyasalları depolamak için dikkat edilmesi gereken şeyler farklı olmaktadır.
Kimyasal Maddelerin Depolanması Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Kimyasal maddeler depolanırken ilk dikkat edilmesi gereken şey, oluşturulabilecekleri tehlikenin cinsine göre sınıflara ayrılmaları konusu olmaktadır. Örneğin; asitler ve bazlar beraber depolanamaz ve bu nedenle de kimyasal madde depolama matrisi göz önüne alınarak depolama yapılması çok önemlidir.
Depolar, depolanan kimyasal maddelerin yol açabileceği tehlikeler göz önüne alınarak havalandırma, yangın alarm ve söndürme sistemleri ile ısıya ve güneş ışınlarına karşı izolasyon gibi sistemlerle çevrelenmelidir. Depolaması yapılan tüm kimyasal maddelerin MSDS raporları, kimyasal madde ile beraber temin edilmelidir ve bu raporda yazan bilgiler ışığında depolamalar yapılmalıdır. MSDS raporu olmayan kimyasal maddeler iş yerine bile kabul edilmemelidir.
Depolanacak kimyasal maddelerin ambalajlarında etiketler bulunmalı ve bu etiketler zarar görmemiş, okunaklı şekillerde olmalı ve kimyasal maddeler orijinal ambalajında saklanmalıdır. Orijinal ambalajından çıkarılması durumunda, yeni koyuldukları ambalajlar, anlaşılacak şekilde ve Türkçe olacak şekilde etiketlenmelidir.
Depolama alanının ısısı, MSDS formunda veya ambalaj etiketinde yazan ısı aralığında olması gerekmektedir. Raflar, düşme ve devrilme tehlikesine karşı zemine ve duvara sabitlenmek zorundadır. Kimyasal madde depolarında raf yüksekliği 2 metreyi geçmeyecek şekilde hesaplanmalıdır. Kimyasal madde depolama alanında elektrikli ısıtıcıların kullanılmaması gerekmektedir.
Elektrik motoru kullanılması gerektiren havalandırma gibi sistemlerin kıvılcım çıkartmayan, exproof özellikte olmasına özen gösterilmelidir. Depo alanında dökülme ve saçılmalarda kullanılacak, kimyasal maddenin özelliğine uygun temizleme kiti/acil dökülme seti ve dökülme ve saçılmalarda alana müdahale edecek kişilerin kullanabileceği özel kıyafetlerin yer alması gerekmektedir.
Yanıcı/parlayıcı kimyasalların depolandığı alanlarda kıvılcım oluşturan çalışmalar (kaynak, demir kesme vb.) kesinlikle yapılmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir. Kimyasal maddelerin depolandığı alanların girişlerine, alanda görevli tüm personelin görebileceği ve okuyabileceği şekilde malzeme güvenlik bilgi formu özetleri yerleştirilmelidir.
Fıçı, varil, kutu vb. ambalaja sahip kimyasal maddeler, kapakları üst tarafta olacak şekilde depolanmasına özen gösterilmelidir. Çünkü, Kimyasal Madde Depolama Matrisi tutuşabilir ve yanıcı sıvılar ve cam ambalaja sahip kimyasallar dolap içlerinde ve alt raflarda depolanmalıdır.