Günlük hayatta kullanılan pek çok eşya zamanla atık halini alır. Özellikle metal eşyaların tek kullanımlık olması veya deformasyon sonucu maddeler kullanım sonrası atık halini alır. Atık olan pek çok eşya hurda olarak satılabilir ya da geri dönüşüme kazandırılabilir. Hurda atık geri dönüşüm süreciyle birlikte tekrar üretim sürecine ya da kullanıma dahil olmaktadır.
Atık Hurda Nedir?
Hurda malzemeler kullanım ömrü olan ve bir daha kullanılamayacak hale gelmiş olan eskimiş ve yıpranmış ürünler olarak tanımlanmaktadır. Atık hurdalar onarılamayacak durumdaki ürünlerden meydana gelmektedir. Hurdalar geri dönüşümle beraber yeniden üretim ve kullanıma uygun hale getirilebilmektedir.
Atık hurda cam, metal, plastik kâğıt gibi geri dönüştürülebilir maddelerdir. Atık hurdaların toplanması, ayrıştırılması ve bazı işlemlerin ardından tekrar hammaddeye dönüştürülmesi süreci geri dönüşümün aşamalarını oluşturmaktadır. Atık hurdaların geri dönüşümüyle kaynakların olumsuz yönde kullanımı önlenebilir ve atık çöp miktarının azaltılması da söz konusudur.
Hurda Atıkların Geri Dönüştürülmesi
Geri dönüşümü en çok yapılan ve hammadde olarak tekrar kullanılabilen malzemeler kağıt, plastik, cam ve metal hurda türleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu atıklardan geri dönüşüme dahil edilebilecek ürünlerin geri dönüşümünü sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunulmakta, aynı zamanda çevre kaynakları da korunmaktadır.
Atık hurdalar doğayı ve çevreyi korumak için geri dönüşüm sürecine dahil edilmektedir. Hurda atıkların geri dönüşüm sürecinden geçirilmesi hem çevre hem de ekonomik açıdan pek çok fayda sağlamaktadır. Hurdaların geri dönüşümü ülke ekonomisine de katkı sunmaktadır. Çünkü atık hurdaların geri dönüştürülmesiyle kaynak kullanımına gerek kalmadan maddenin başka bir formda tekrar kullanımı söz konusu olmaktadır. Bu durum ekonomik açıdan da fayda sağlamaktadır.
Atık hurdaların geri dönüşümü önemli bir maddi kazancın elde edilmesini sağlamaktadır. Geri dönüşüm süreciyle ürün elde etmek hammadde tüketimini azaltmaktadır. Bu sayede maddi olarak ekonomiye önemli destek sağlamaktadır.
Geri dönüşüm süreciyle birlikte dışarıdan ürün alımı azaltılmaktadır. Bu sayede ithalat masrafının önüne geçilmiş olur. Geri dönüşümün maliyetinin düşük olması nedeniyle hem ithalat oranı düşecek hem de ekonomik kazanç sağlanacaktır.
Geri dönüşümün faydalarından biri de atık toplanması için de bir gelir kapısının oluşturulmasıdır. Geri dönüşüm tesisleri istihdamın artmasına katkı sağlamaktadır.