Küresel plastik kirliliği, çevreye düşünülmeden atılan plastik çöplerin, doğadaki yağışlarla birlikte derin okyanus yüzeylerine taşınması ile meydana gelir. Bilim insanları, kullanılmış plastiklerin yalnızca bir kısmının geri dönüştürüldüğüne, dünyanın hızla plastik bir gezegene doğru dönüştüğüne dikkat çeker. Bunun yanı sıra tek kullanımlık ürünlerin kullanımından vazgeçilmezse uzun vadede dünyada ciddi ekolojik sorunlarla karşı karşıya kalınacağına dikkat çeker.
Çevrede plastik kirliliğinin boyutu gitgide arttıkça doğa kendi kendini onarma yetisini kaybetmeye ve dünyada yaşayan canlılarla birlikte tehlikeli bir hal aldığından dolayı dünya alarma geçmiştir. Bu bağlamda dünyadaki tüm arıkların sorumlusu olan insanlar, mecburi olarak engelleyici önlemler alınması gerektiği bilincine varmaya başlamıştır. Çevreyi kirleten aslında plastikler değil, insanlardır. İnsanların sonuçlarını düşünmeden, önemsemeden, bilmeden, yaşamsal alışkanlıklarla yaptıkları davranışlar, kasten ya da kazara dünyaya ciddi zararlar verir.
Nano – Mikroplastik Tehlikesi
Günümüzde pek çok amaç ile kullanılan ürünler dolayısıyla meydana gelen katı atıkların oldukça büyük boyutlara ulaşması konusu, sadece çevre kirliliğini olumsuz etkilemesi değil, bu atıkların bertarafı konusunda sürdürülebilir çözümler getirmeyi zorunlu kılan kritik bir sorun olarak meydana gelir. Dünyada meydana gelen kirliliği engelleyici ve sürdürülebilir önlemler alınmamaya devam edilirse dünya uzun vadede yaşanamaz bir hal alacaktır. Aynı zamanda sadece atıkların kompostlama işlemi yapılarak tarım arazilerinde kullanımı değil, mikro-nanoplastik bulunan arıtma çamurlarının da tarım çalışmalarında kullanımı oldukça yaygındır. Mikroplastik kirliliği düşünüldüğünde bu gibi arazi çalışmalarının çevreye mikroplastik yayan ciddi kaynaklar olacağı görülür. Bu sebeple kompostlardaki ve arıtma çamurlarındaki mikroplastik içerikleri ile ilgili yasal düzenlemelerin, belirlemelerin ve incelemelerin yapılması önemli bir rol oynar.
Bu bağlamda meydana getirilecek atık yönetimi uygulamalarında, kompostlaştırma, arıtma çamuru uygulama ve düzenli depolama aşamalarının topraklara ve aynı zamanda hava ve suya mikroplastik dağılımında önemli bir kaynak olduğu dikkate alınmalıdır. Bunların yanı sıra tek kullanımlık plastik malzemelerin kullanımının yasaklanması gerekir. Plastik atıklar, mikroplastik haline gelmeden önce toplanarak mümkün mertebe geri dönüştürülmelidir. Geri dönüşümün mümkün olmadığı durumlarda bertaraf tekniklerinden yararlanılmalıdır.