Genellikle tehlikeli atıklar kategorisinde değerlendirilen kontamine atıklar, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak kontamine hale gelmiş ve geri kazandırılmadığı takdirde tekrardan kullanılabilir hale getirilemeyen atıklardır. Bu nedenle de kontamine ambalaj atıkları gibi atıkların öncelikle geri kazanım süreçlerine sokulması ardından hem doğaya hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yeniden üretilmesi gerekir. Aksi takdirde kontamine olmuş atıkların doğaya atılması ya da geri kazandırılmadan tekrardan kullanılmaya çalışılması çeşitli sorunların da meydana gelmesine neden olabilir.
Bunun önlenebilmesi için ise öncelikle kontamine hale gelmiş olan ambalajların, varillerin ya da diğer atıkların ilgili yönetmeliğin ilgili hükümleri doğrultusunda toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve geri dönüşüm, geri kazanım proseslerine sokulması gerekir. Böylelikle hem çevrenin korunması hem de ülke ekonomilerinin korunması kolaylaşacaktır.
Kontamine Ambalaj Atıkları Geri Kazandırılmazsa Ne Olur?
Yukarıda da bahsedildiği gibi kontamine atıklar tehlikeli atıklar kategorisinde değerlendirilir. Bu nedenle de bilinçsiz bir biçimde kullanılmaya çalışılması ya da doğaya bırakılması hem ekolojik hem de yaşamsal denge açısından çeşitli olumsuzlukların meydana gelmesine neden olabilir.
Bu olumsuzlukların başında ise kontamine olmuş atıklar ile temas edilmesi ya da çeşitli diğer yollar aracılığıyla etkileşime girilmesi gibi durumlarda etkileşime giren canlının sağlık sorunları ile karşılaşması mümkündür. Çünkü, kontamine atıklar belirli oranlarda canlıların sağlığına olumsuz etki edebilecek atıklardır. Bu nedenle de uygun hükümler ile toplanıp uygun tesise iletilmesi gerekir. Aksi takdirde hem doğaya zehir saçma tehlikesi nedeniyle hem de ekonomik nedenlerden dolayı kontamine olmuş ambalaj, varil gibi atıkların geri kazandırılması ya da imha edilmesi gerekir.
Kontamine Atıkların Geri Kazanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kontamine atıklar tehlikeli atıklar olarak listelendiği için doğru şekillerde müdahale edilmesi gerekir. Aksi takdirde çevreye, ekonomilere ve kişilere zarar verebilecektir. Bu nedenle de aslında kontamine atıkların geri kazanım süreçlerinin en iyi şekilde takip edilmesi, en doğru biçimde şekillendirilmesi ve en önemlisi de doğru firmalar ile çalışılmalıdır. Çünkü, Saydaş Plastik gibi alanında öncü ve saygın firmaların dışındaki pek çok firmanın tesisi kontamine atıklar için yeterli değildir. Bundan dolayı da yanlış firmalar ile çalışılması olumlu etkiden çok olumsuz etkiye neden olacaktır ve kesinlikle dikkat edilmelidir.