Günlük yaşamda kullanılan eşyalar zamanla atık haline dönüşür. Özellikle metal eşyalarda deformasyon sonucu madde atık halini alır. Atık olan birçok eşya hurda olarak satılabilir veya geri dönüşüme kazandırılması söz konusudur. Hurda atık geri kazanım ile birlikte yeniden üretim sürecine veya kullanıma dahil olmaktadır.
Hurdalar kullanım ömrü dolan ve bir daha kullanılamayacak olan eskimiş ve yıpranmış ürünlere denilmektedir. Atık hurdalar onarılamayacak durumda olan ürünlerden oluşmaktadır. Birçok insan hurdaların geri dönüşümle birlikte yeniden üretim ve kullanıma uygun hale getirilebilmektedir. Atık hurdalar doğayı korumak için kullanılabilir ürünlere dönüştürülebilmektedir. Hurdaların geri dönüşümünün sağlanması ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlamak için de oldukça önemlidir.
Atık hurda cam, metal, plastik kâğıt gibi geri dönüştürülebilir malzemeler olarak tanımlanır. Bu malzemelerin toplanması, ayrıştırılması ve bazı işlemlerin ardından tekrar hammaddeye dönüştürülmesi söz konusudur. Atık hurdaların geri dönüşümüyle kaynakların olumsuz kullanımı önlenebilir ve atık çöp miktarı azaltılabilmektedir.
Atık Hurdaların Geri Dönüşüm Süreci
Atık hurdaların geri dönüşümü oldukça yaygın olarak yapılan ve doğal kaynakları korumak için kullanılan önemli bir işlemdir. Atık hurda geri dönüşümü genel olarak hurdaların ayrılması, malzemelerin işlemlerden geçirilmesi ve geri kazanılan maddelerin pazarlanmasını ve satışı olarak tanımlanmaktadır.
Hurda atık çeşitleri arasında alüminyum hurda, demir hurdası, sarı hurda, akü hurdası, kâğıt hurda, kablo hurdası, plastik hurda, bakır hurdası, elektronik atıklar, kâğıt ve ahşap ürünler, cam, plastik, endüstriyel atıklar, otomotiv yedek parça hurdaları, paslanmaz metaller, jeneratör hurdası, inşaat molozu gibi malzemeler yer almaktadır. Bu liste daha uzayabilir. Bunun nedeni kullanım ömrünün dolmasına karşın özellikle metal olan pek çok malzemenin geri dönüşümü mümkündür.
Geri dönüşümü en fazla yapılan ve hammadde olarak tekrar kullanılabilen malzemeler kâğıt, plastik, cam ve metal hurda çeşitleridir. Bu atıklardan geri dönüşümü mümkün olan ürünlerin geri dönüşümünü sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunabilir, aynı zamanda çevreyi de koruyabilirsiniz.
Hurda olarak değerlendirilen atık malzemeler kullanım alanlarına bağlı olarak çeşitli işlemlerde kullanılmaktadır. Özellikle üretim maliyeti yüksek olan ve doğaya zarar veren atık hurdaların geri dönüşüme sokulması oldukça önemlidir. Doğaya ve ekonomiye katkı sağlamak için malzemelerin geri dönüşümle birlikte tekrar sürece dahil olması önemlidir.
Saydaş Plastik olarak atık hurda malzemelerin geri dönüşümünü gerçekleştirmekteyiz. Saydaş Plastik tesislerine gelen kontamine atıklarının %97’si geri dönüştürülerek tekrar kullanıma sokulmaktadır. %3’ü ise bertaraf işlemlerinin ardından ülkemizin elektrik santralinde yakıt olarak kullanılabilmektedir.